Formularul E112 ofera o nouă șansă la viață romanilor grav bolnavi, care au nevoie de tratament performant sau operatii complicate in clinici din vestul Europei. Este vorba de cazuri ce nu pot fi rezolvate în spitalele noastre. În cei 7 ani de la intrarea ţării în Uniunea Europeană, peste 5.000 de români au beneficiat de prevederile formularului E112.

Din acest an, Casa de Asigurări de Sănătate va deconta tratamentele doar în limita preţurilor din România. Asta înseamnă că pacienţii care nu au bani pentru diferenţă nu vor mai avea acces la unele servicii medicale din Uniunea Europeană. Statul român a impus şi restricţii, astfel că radioterapia, naşterea sau anumite investigaţii pentru cancer se vor putea face în străinătate doar dacă pacientul are aprobare din partea Casei de Asigurări.

In acelasi timp, in tara, mii de persoane vor fi testate gratuit pentru virusul HIV si pentru hepatita B si C pana in 2016. Este vorba despre un proiect lansat la Institutul de Boli Infectioase Matei Bals. Pacientii cu hepatita vor fi inregistrati intr-un registru electronic national.

De asemenea, se va continua programul prin care utilizatorii de droguri injectabile vor primi gratuit seringi si va avea loc o campanie de informare la nivel national referitoare la HIV si hepatita. România îsi propune sã elimine virusul hepatitei C în 5-10 ani si sã reducã la mai putin de 1% numarul persoanelor infectate cu virusul hepatic B. Proiectul este finantat de Guvernul Norvegiei si de statul roman

Împarte cu prietenii tăi: