Debuteaza la Radio Cluj, incepand cu 22 iulie (de la ora 23.00), una dintre cele mai iubite serii de emisiuni, intitulate Colectia de Jazz – Improvizatii pe o tema standard.

Ce este o tema standard? Un pretext pentru improvizatie, o tema muzicala (o linie melodica asociata unei structuri armonice) care a fost preluata de-a lungul istoriei jazzului de multi interpreti improvizatori si care, datorita numeroaselor variante inregistrate, a aparut in mai multe stiluri caracteristice jazzului. Aceeasi piesa poate fi o tema de swing, sau o piesa be-bop, poate capata caracter de jazz fusion, sau poate deveni o autentica bossa-nova. Conteaza foarte mult structura armonica a piesei, dar si linia melodica. De cele mai multe ori linia melodica este rapid modificata (este prezentata in general la inceputul piesei ca atare, sau cu mici variatiuni), apoi se construieste improvizatia melodica pe structura armonica de baza a piesei originale. Sunt insa si cazuri in care jazzmanii inspirati si mai experimentati isi permit sa faca transformari si pe structura armonica a piesei.Partition_jazz

Veti regasi in „Improvizatii pe o tema standard” cateva dintre cele mai frumoase piese cantate in jazz, precum Body and Soul, Georgia on my mind, Misty, ‘Round Midnight, Over the rainbow…

Vom asculta aceeasi piesa pe tot parcursul unei emisiuni, in diferite variante, si va asigur ca in jazz acest lucru nu poate fi deloc plictisitor! Prezentarile includ in special informatii despre tema standard aleasa: cine sunt autorii ei, cand a fost pentru prima data interpretata, care sunt cele mai iubite variante, daca au existat si versiuni premiate de-a lungul istoriei jazzului.

Asteptam si din partea dumneavoastra propuneri de teme muzicale (teme standard ale jazzului) pe care sa le includem in viitoarele noastre emisiuni!

Va invitam sa ne fiti alaturi, in fiecare marti la Radio Cluj de la ora 23.00.

Împarte cu prietenii tăi: