In urmă cu două zile  ministrii europeni ai afacerilor europene reuniti la Bruxelles au acordat ultima aprobare pentru aderarea Lituaniei la zona euro la 1 ianuarie 2015.

Consiliul de ministri al Uniunii Europene intrunit miercuri și-a dat acordul pentru aderarea Lituaniei la zona euro de la 1 ianuarie 2015. Liderii europeni, miniștrii europeni de finanțe, Banca Centrală Europeană, Comisia Europeanã și Parlamentul European îsi dăduseră în prealabil acceptul.

Lituania va deveni, la 1 ianuarie 2015, cel de-al 19-lea stat membru al zonei euro. Lituania este ultima dintre cele trei țări baltice care adoptă moneda euro, după Estonia în 2011 si Letonia în acest an.

Prima incercare a Lituania de  adereare la zona euro a fost în anul 2006, însă nu a reusit să obtină atunci stabilitatea preturilor cerută.

Intrarea  Lituania în familia euro nu este doar un eveniment crucial pentru această țară, este de mare importanță pentru întreaga zonă euro, este o demonstrație de atractivitatea continuă  a proiectului monedei euroe  care are o relevanta importanta pentru comunitatea europeana, a declarat Sandro Gozi, președinte al Consiliului pentru Afaceri Europene ….

”Sunt onorat să începem președentia semestrială a Consiliului de afaceri europene cu aceasta decizie, ca Lituania să ni se alăture ca cel de-al 19 lea stat membru al zonei euro, semn ca lucrurile se misca in Uniunea Europeana”

Si Jyrki Kataien , membru al Consiliului European, responsabil cu afacerile economice și financiare  a salutat aderarea Lituaniei la zona euro și a apreciat în mod deosebit eforturile pe care aceasta țara le-a facut…

”Bun venitLlituania, cel de-al 19 lea membru al zonei euro. Adoptarea monedei euro este un eveniment major atat pentru Lituania cat si pentru zona euro și Uniunea Europeana de asemena. Pregatirea Lituaniei de a adera la moneda euro a însemnat un nivel ridicat de prudența in atingerea standardelor politicilor fiscale și o serioasă reformă economică”

Comisarul European  Slim Kallas a declarat ca această decizie a fost luată ca urmare a evaluării rezultatelor obținute Lituania de către toate forurile financiare europene…

”Eurogrup si Ecofin au discutat despre aderarea Lituaniei la zona euro si adoptarea monedei euro si au salutat în unanimitate rezultatele obținute de poporul lituanian. Acest lucru a fost posibil cu participarea Băncii Centrale Europene  si nu a existat nici o îndoială cu privire la performanțele realizate de această țară”

Primul misnistru lituanian  Algirdas Butkevicius  a precizat la rândul său că eforturile  consistente depuse de  țara sa  au dat roade și astăzi zona euro a deschis usa pentru Lituania. Adoptarea monedei euro a fost pas strategic pentru Lituania, bine gândit din  punct de vedere economic și politic, pentru a stimula creșterea economică națională. Aderarea Lituaniei la moneda unică europeană va consolida Uniunea Economică și Monetară a UE. Integrarea euro mai profundă înseamnă o mai mare siguranță…

 

 

 

 

Împarte cu prietenii tăi: