La Radio Cluj, marti 12 august, de la ora 23.00, ascultati inca un episod al „Colectiei de Jazz”, din seria intitulata ”Improvizatii pe o tema standard”.

Va propunem tema “Blackbird” – compusa de Paul McCartney, inregistrata in 11 iunie 1968 si inclusa pe dublul album Beatles aparut in 1968 (cunoscut si sub numele “The White Album”).

Paul_McCartney1

Muzica piesei a fost inspirata de compozitia Bourrée in mi minor de J.S.Bach, iar textul a pornit de la lectura unei culegeri de poezii intitulate “Blackbird singing”.

Tema Blackbird, prin simplitatea si muzicalitatea ei a capatat o importanta deosebita si in jazz, fiind preluata de multi interpreti si folosita ca pretext pentru improvizatii. Blackbird apare in numeroase variante vocale, insa spectaculoase sunt si versiunile orchestrale, printre care si cele realizate de flautistul Dave Valentin, pianistul Brad Mehldau sau trompetistul Arturo Sandoval.

Cred ca v-am starnit deja curiozitatea si ne veti insoti pe frecventele postului sau in emisie on-line pentru a asculta cateva variante jazzistice ale temei, precum si versiunea originala a celebrului grup britanic.

Va supun atentiei aici una dintre cele mai interesante interpretari:

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=37DHXrFfwrE[/youtube]

Împarte cu prietenii tăi: