Redactor-şef al revistei de literatură universală „Secolul XX”, timp de aproape 30 de ani, Dan Hăulică a fost membru corespondent al Academiei Române, preşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Artă şi ambasador delegat permanent al României la UNESCO.

Una din cele mai cunoscute cărţi ale sale este „Geografii spirituale”, apărută în 1970, şi care a reprezentat în epocă o dechidere în lumea creaţiei după o lungă perioadă de obscuritate.

Dan Hăulică rămâne în memorie şi pentru activitatea sa de disidenţă. În 1989, alături de importanţi oameni de cultură români, el a semnat protestul cunoscut sub numele de „Lista celor şase”, conceput în apărarea lui Mircea Dinescu.

Într-una din ultimele sale apariţii în public, anul trecut, Dan Hăulică a vorbit despre „Grădina cu îngeri”, expoziţia artistei Silvia Radu, compusă din portrete ale martirilor din închisorile comuniste:

„Aceşti îngeri nu sunt îngeri care vor să /…/ proiecteze ca la Chagall, departe în sus, sunt îngeri ai proximităţii, nu numai pentru că stau pe sol, dar pentru îi simţi că sunt acolo ca să ne vegheze”.

Împarte cu prietenii tăi: