La Radio Cluj, marti 26 august, de la ora 23.00, va prezentam inca o editie apartinand seriei ”Improvizatii pe o tema standard”, in care ascultam aceeasi piesa pe tot parcursul unei emisiuni, in diferite variante: de la interpretarile din anul aparitiei temei muzicale si pana in zilele noastre.

Aceasta emisiune este dedicata unei compozitii semnate George si Ira Gershwin. Tema “Oh, Lady be good!”, compusa in anul 1924, a aparut pentru prima data intr-un spectacol de pe Broadway, in care rolurile principale erau interpretate de Adele Astaire, Fred Astaire si Walter Catlett. Tema a fost inclusa si intr-un film muzical din anul 1941, care poarta chiar titlul “Lady be good”. Rolul principal feminin i-a apartinut dansatoarei Eleanor Powell, iar in film au mai fost incluse piese compuse de Jerome Kern si Oscar Hammerstein.

Ella_FitzgeraldDin 1947, Lady be good a devenit si un simbol al inceputului perioadei be-bop, prin improvizatia scat realizata de Ella Fitzgerald – vocalista cunoscuta mai mult prin contributiile sale la promovarea stilului swing. Putini stiu insa ca Ella a fost o admiratoare a lui Dizzy Gillespie si ca a participat la concerte alaturi de muzicienii generatiei be-bop.

“Lady be good” – de la Broadway musical, la jazz-swing si apoi la stilurile muzicale moderne, o tema standard trecuta prin mai multe stiluri, cantata de mai multe generatii de muzicieni, dar care ramane aceeasi fascinanta compozitie marca “Gershwin”, indiferent de interpretare.

[youtube height=”HEIGHT” width=”WIDTH”]http://www.youtube.com/watch?v=wBcjapFTR-o[/youtube]

Împarte cu prietenii tăi: