Decizia vine după ce în ultimele săptămâni 300 de persoane au murit înecate în timp ce încercau să treacă ilegal graniţa, dar şi după ce Roma a făcut apel la agenţia Uniunii Europene în problema frontierelor, să preia misiunea de salvare a imigranţilor care sosesc pe mare.

Operaţiunea, intitulată Frontex Plus va înlocui Mare Nostrum, o desfășurare navală inițiată de Italia în urma a două naufragii soldate cu victime în octombrie 2013 și pe care Roma amenință să o suspende în luna octombrie. Din toamna anului trecut, datorită operaţiunii Mare Nostrum au fost salvaţi aproape 20.000 de imigranţi. Operaţiunea costă însă autorităţile italiene aproximativ nouă milioane de euro pe lună, bani proveniţi în întregime de la bugetul Ministerului Apărării.

Comisia Europeană doreşte să pună în aplicare operațiunea Frontex Plus în această toamnă, însă reuşita depinde şi de contribuția statelor membre, spune comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmstrom.

Frontex are nevoie de mai mulţi bani, dar este necesar să se găsească soluţii şi pentru finanţarea noii operaţiuni. Sperăm să fie aplicată până în noiembrie. În plus, este nevoie de mai multe resurse umane şi tehnice, dar şi de state membre care să participe. Încercăm să aflăm de ce este necesar, de câte persoane este nevoie, de câte bărci şi câte elicoptere. Va trebui luată şi o altă decizie pentru a permite reunirea familiilor din ţări diferite şi pentru ca oamenii să nu mai fie nevoiţi să se îmbarce în bărci, să treacă ilegal graniţa şi să se mai întâmple nenorociri, să moară.

Italia a devenit pentru multe persoane un punct de tranzit pentru a călători liber în alte ţări ale Uniunii Europene, a mai spus Cecilia Malmstrom.

Se estimează că cel puţin 80.000 de imigranţi au sosit în Italia de la 1 ianuarie, comparativ cu peste 43.000 tot anul trecut. În plus, numărul persoanelor care şi-au pierdut viaţa de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze marea către Europa, în ambarcaţiuni improvizate depăşeşte 1.800. Cifra este de trei ori mai mare faţă de anul trecut când au murit 600 de imigranţi.

Împarte cu prietenii tăi: