Marea majoritate a europenilor consideră că protecția mediului este importantă pentru ei. Conform unui sondaj Eurobarometru, europenii cred că se poate face mai mult în acest domeniu. 91% dintre romani considera protectia mediului extrem de importantă….

Cel mai interesant aspect relevant de acest sondaj este faptul că în ciuda crizei economice, preocupările cetățenilor europeni cu privire la mediu nu s-au redus. Majoritatea covârșitoare a celor 28 000 de cetățeni care au participat la sondaj recunosc importanta problemelor de mediu si impactul lor asupra vieții de zi cu zi intr-o proportie similara cu impactul problemelor economice asupra vietii cotidiene. Ei spun chiar ca se poate face mai mult.
Mihai Roșioru, ofițer de presă Reprezentanța Comisiei Europene în România.
”Comisia Europenă apreciază faptul cvă protecția mediului se bucură de în continuare de un sprijin atât de puternic din partea populației în această perioadă extrem de dificilă, după criza economică și financiară. Este în opinia Comisiei un bun semnal pentru autoritățile naționale și europene în favoarea unor eforturi mai susținute pentru protecția mediului.”
Marea majoritate a respondenților împărtășesc punctul de vedere conform căruia utilizarea eficientă a resurselor naturale și protecția mediului pot stimula creșterea economica. 85 % dintre europeni consideră că pot juca un rol în protejarea mediului. Cei mai mulți dintre ei acționează și se comportă dintr-o perspectivă ecologică.
”Marea majoritate dintre cei intervievați consideră că economia are un impact direct asupra vieții lor , dar 77% consideră că problemele de mediu au impact similar. De asemenea, 60% consideră că aautoritățile naționale ar trebui să favorizeze considerentele ecologice în locul celor economicela momentul luarii unor decizii importante.”
La nivelul Romaniei, marea majoritate a cetățenilor consideră protecția mediului ca fiind un domeniu deosebit de important din punct de vedere personal. Cei mai multi romanii apreciază că poluarea aerului reprezinta una dintre principalele probleme cu care se confruntă din acest punct de vedere. Nu în ultimul rând românii cred că UE ar trebui să aibă posibilitatea de a verifica dacă legislația în domeniu este aplicată în mod corect în România.Totodata ei considera că ar trebui alocate mai multe fonduri UE pentru activități favorabile protecției mediului înconjurător.
”Marea majoritate a romanilor consideră că fiecare dintre noi poate juca un rol personal deosebit în protecția mediului și că problemele de mediu au un impact direct asupra vieții cotidiene. Și aproape jumătate dintre români consideră că introducerea unor amenzi serioase pentru cei care comit infractiuni de mediu este una dintre cele mai eficiente modalități de soluționare a acestor probleme.”
Eurobarometru privind mediul a fost efectuat la trei ani de la publicarea raportului anterior pe această temă. Acesta a fost realizat în cele 28 de state membre ale Uniunii Europene, în perioada 26 aprilie – 11 mai 2014, cu scopul de a evalua percepțiile, atitudinile și practicile cetățenilor UE în ceea ce privește mediul.
Pentru realizarea sondajulu au fost intervievați, în mod direct și în limba lor maternă, 28 de mii de respondenți aparținând unor grupuri sociale și demografice diferite.

Împarte cu prietenii tăi: