Comisia Europeană a restricţionat folosirea unor conservanţi pentru produsele cosmetice comercializate în UE. Măsura completează alte reglementări europene privind aceste produse.

Comisia Europeană a consolidat și mai mult protecția consumatorilor, în special a bebelușilor și a copiilor mici, adoptând două măsuri de restricționare a folosirii a patrui conservanți în produsele cosmetice

În primul rând este vorba de limitarea concentrația maximă a doi conservanți. Substanțele sunt interzise în produsele care nu necesită clătire, destinate zonei corpului acoperite de scutec la copiii mici, cu vârsta sub trei ani.
Motivul: din cauza pielii iritate și a ocluziei deja existente, pătrunderea în piele poate fi mai mare decât în cazul celei intacte.
De asemenea, Comisia interzice alți doi conservanți folsosiți în compoziția produselor care nu necesită clătire cum sunt cremele de corp.
Măsura urmărește să reducă riscul de alergii cutanate și apariția acestora.
Conservantul poate fi în continuare utilizat în produsele care se îndepărtează prin clătire, de exemplu în șampoane și geluri de duș

Mihai Roșioru, ofițer de presă Reprezentanța Comisiei Europene lîn România

” Aceste două măsuri vor intra în vigoare, pe piață începând din aprilie 2015 și respective iulie 2015. Deci din acel moment toate produsele cosmetice comercializate pe piețele Uniunii Europene nu vor mai conține doi conservanți considerați periculoși li ceilalți doi – limitarea concentrației va fi redusă.”

Aceasta decizie vine la aproape un an dupa ce Comisia a interzis utilizarea altor cinci conservanți în produsele cosmetice deoarece lipseau datele necesare pentru reevaluare. Produsele introduse pe piață după 30 octombrie vor trebui să nu conțină aceste substanțe
Mihai Roșioru, ofițer de presă Reprezentanța Comisiei Europene lîn România

”Această decizie a fost luată în urma unui studio realizat de un Comitet Stiințific independent. Bineînțeles Comisia recunoaște faptul că conservanții au un rol important în produsele cosmetic și o funcție utilă. Dar pe de altă parte trebuie să ne asigurăm că produsele pe care publicul le folosește nu conținene agenți potențiali periculoși. Este a doua măsură de acest gen. a mai fost luată o măsură similară la începutul acestui an care va intra în vigoare la sfârșitul acestui an.”

Produsele cosmetice sunt reglementate la nivel european prin normele Comisiei Europene intrate în vigoare în anul 2009. Astfel se garanteză siguranța consumatorilor și integritatea pieței interne.
Indiferent de procesele de producție sau de canalele de distribuție, produsele cosmetice introduse pe piața UE trebuie să fie sigure. Producătorul este responsabil pentru siguranța produselor și trebuie să se verifice că acestea sunt supuse, înainte de a fi introduse pe piață, unei evaluări științifice de specialitate vizând siguranța consumatorilor.

Împarte cu prietenii tăi: