Raportul Eurydice pentru anul şcolar 2013/2014 arată o creştere a retribuţiilor profesorilor în 16 ţări ale Uniunii Europene comparativ cu anul precedent. Raportul a fost realizat la solicitarea Comisei Europene interesată de evoluţia reformei salarizării în corelare cu fluctuaţia costului vieţii, adică a condiţiilor de viaţă şi muncă.

 

Raportul Eurydice arată că România se află printre ţările în care puterea de cumpărare a profesorilor din ciclul primar a scăzut într-un procent ce variază între 5 şi 10% iar pentru cei din ciclul secundar într-o proporţie de 13 pînă la 17%. Cea mai dramatică scădere s-a înregistrat în Grecia, 40%. În aceste condiţii este crucială creşterea atractivităţii pentru meseria de profesor pentru a avea un bazin suficient de mare pentru a putea selecta profesorii cei mai buni pentru a dezvolta îndemînările necesare în mileniul III – a spus Androulla Vassiliou, comisarul european pentru educaţie, cultură, multilingvism și tineret care a mai adăugat încă o observaţie. Calitatea educaţiei şi abilităţile pe care le predau profesorii tinerei generaţii va avea un impact pe termen lung asupra creşterii economice, a locurilor de muncă. O evaluare a activităţii pe care a depus-o comisarul european pentru educație, cultură, multilingvism și tineret îi aduce satisfacţie la încheierea mandatului.

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ cere Guvernului să adopte o lege de salarizare a personalului din învăţământ, deoarece un profesor din România câştigă într-o lună cât un cadru didactic din Luxemburg în patru ore. Pe măsură ce Uniunea Europeană îşi revine din criza economică, a spus d-na comisar Androulla Vassiliou, statele membre trebuie să reflecte cu atenţie la rolul pe care îl joacă remuneraţia şi condiţiile de muncă în atragerea şi păstrarea celor mai buni candidaţi.

Împarte cu prietenii tăi: