Dacă aceasta va trece, atunci cei 28 de membri vor intra în pâine în luna ce urmează. Și asta timp de un mandat așezat pe parcursul a cinci ani.

Ziua de astăzi este repausul binemeritat după ce, până aseară, Parlamentul European, prin comisiile sale, a supus întrebărilor europedeputaților pe cei desemnați să facă parte din echipa președintelui, Jean Claude Junker. Ultimii doi aflați în fața aleșilor europeni au fost slovena Violeta Bulc și slovacul Maroš ŠEFČOVIČ.
Deși, la prima vedere, ar putea părea formalități, audierile nu au fost nici pe de parte așa. Mai multe planuri s-au intersectat atunci când cei înaintați pentru portofolii viitoarei Comisii Europene nu au oferit răspunsuri potrivit așteptărilor.
Este vorba despre neînțelegerile dintre principalele grupuri politice din legislativul comunitar, dar și despre gesturile politice ale celor intervievați în țările de proveniență. În aceeași măsură a contat și pregătirea lor pentru a face față discuțiilor din comisiile parlamentare.
Au trecut cu greu testele: francezul Pierre Moscovici, englezul Jonathan Hill, dar și spaniolul Miguel Arias Canete.
Dacă cei trei au primit undă verde în cele din urmă, nu același lucru s-a întâmplat cu slovena Alenka Bratusek, fost prim ministru la Ljubljana. Slaba pregătire în a oferi răspunsuri, dar și faptul că s-a autopropus din partea Sloveniei pentru portofoliul uniunii energetice au dus respindegerea ei după ce 112 eurodeputaţi s-au pronunţat împotriva nominalizării.
Astfel, Slovenia a pierdut postul uniunii energetice și l-a primit pe cel al transporturilor, primul fiind rezervat slovacului Maroš ŠEFČOVIČ care poate deveni, astfel, și vicepreședinte al Comisiei Europene.
Important este faptul că echipa de 28 de oameni a trecut testul comisiilor. Se va vedea în ce măsură cele declarate de comisarii desemnați în fața eurodeputaților vor conta mâine. La fel și ceea ce spunea președintele Comisiei Europene, Jean Claude Junker.

Uniunea Europeană se află într-o criză în ceea ce privește posibilitatea de a oferi răspunsuri, explicații. Toți care se uită la noi, adesea, nu înțeleg ceea ce facem. Îmi doresc să apropii Uniunea Europeană de europeni. Eu vreau ca europenii să fie mândri de Uniunea Europeană și îmi doresc ca pe plan internațional Uniunea Europeană să poată face diferența, în special, în momente istorice, tragice și periculoase. Nu îmi voi începe mandatul spunând că totul va fi bine. Sunt multe lucruri care nu merg bine în Europa și îmi doresc să îmbunătățesc ceea ce merge bine și să găsim soluții pentru ceea ce nu merge.

Cu siguranță, Jean Claude Junker își dorește ca votul de mâine din plenul Parlamentului European să meargă bine. Eurodeputații vor vota asupra componenței întregii Comisii. Dacă aceasta va trece, atunci cei 28 vor intra în pâine la începutul lui noiembrie. Și asta timp de un mandat așezat pe parcursul a cinci ani.

Împarte cu prietenii tăi: