Mai sunt trei zile şi noua Comisie Europeană îşi intră în atribuţiuni. Aşteptările sunt mari şi chiar dacă votul din plenul Parlamentului European a adus a majoritate convingătoare echipei lui Jean-Claude Juncker, glasurile prudente sau chiar sceptice nu lipsesc. Cât de solid şi în special cât de durabil va fi deci sprijinul parlamentar de care va beneficia Comisia?

Comisia Juncker a obţinut 423 voturi favorabile, 209 contra, 67 de parlamentari abţinându-se. Sprijinul parlamentar scriptic este unul însemnat, totuşi mai puţin substanţial decât cel cu care pornea la drum precedenta Comisie, acum cinci ani.
Noul preşedinte al Comisiei Europene în alocuţiunea sa rostită în faţa plenului Parlamentului lansa apelul de a pune Europa din nou în mişcare. „Cetăţenii îşi pierd încrederea, extremiştii de stânga şi de dreapta se ţin scai de noi, concurenţii noştri îşi permit prea multe”. În faţa acestor provocări noua Comisie se va apuca de lucru imediat, dorind să obţină rezultate rapid şi în mod eficace– spunea Jean-Claude Juncker, adresându-se parlamentarilor europeni.
Dar să vedem ce cred eurodeputaţii despre conjunctura în care-şi începe drumul noul executiv european!
Pervenche Berès, membră a Grupului Alianţei Progresiste a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul European:

„Noul Parlament European are compoziţia mult schimbată ca rezultat al alegerilor din 25 mai. Tripartismul care există la ora actuală, cu un grup de stânga, unul de dreapta şi cel al euroscepticilor, s-a manifestat din plin cu ocazia votului de validare a noii Comisii.”

Manfred Weber, preşedintele grupului PPE din Parlamentul European:

„Avem un nou Parlament în care Comisia propusă de Jean-Claude Juncker a obţinut o majoritate stabilă, democratică. Putem începe deci să lucrăm şi exact aceasta este ceea ce se aşteaptă de la noi.”

Unul din angajamentele cele mai concrete ale noului preşedinte al Comisiei Europene este ambiţiosul pachet de investiţii cifrat la 300 de miliarde de euro, destinat creării a noi locuri de muncă, stimulării creşterii economice şi îmbunătăţirii competitivităţii produselor şi serviciilor europene. De îndată ce-şi preia mandatul, Colegiul va începe să lucreze zi şi noapte la acest proiect, pe care-l va prezenta înainte de Crăciun – afirma Jean-Claude Juncker în faţa parlamentarilor europeni.
Pervenche Berès, deputat socialist francez:
„Condiţia votului meu favorabil cu ocazia investirii în funcţia de preşedinte al Comisiei a fost îndeplinirea angajamentului său privind alocarea celor 300 de miliarde în decursul a trei ani. În ceea ce mă priveşte nu este vorba de un credit nelimitat! A făcut nişte promisiuni în faţa noastră, iar eu voi contabiliza îndeplinirea acestora!”
Manfred Weber, deputat german al PPE:

„Jean-Claude Juncker şi echipa sa au un mandat de 5 ani, dar după cum ştim, aşteptările sunt mari, deci cele mai importante proiecte trebuie demarate în primele luni! Îl sprijinim pe Jean-Claude Juncker. Cu ocazia audierilor s-a dovedit a fi un preşedinte de Comisie rezonabil, bine intenţionat. Este un om cu multă experienţă şi o cunoaştere profundă a structurilor europene. Va beneficia de susţinerea fără rezerve pe următorii cinci ani a grupului său politic.”

Împarte cu prietenii tăi: