Președintele Barrosso s-a declarat foarte mulțumit, deoarece s-a apreciat încă o dată rolul de lider al Uniunii Europene în combaterea schimbărilor climatice.

Statele membre au adoptat în unanimitate propunerea privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră cu 40%, până în 2030. De asemenea, s-a reconfirmat faptul că UE rămâne cel mai mare donator de ajutor, cel mai imporrtant bloc comercial și cea mai mare economie din lume.Sigur că de-a lungul acestor 10 ani nu toate acțiunile au foat perfecte, a recunoscut Barrosso:

”Regret că, datorită unui sistem decizional foarte complex în UE, nu a fost întotdeauna posibilsă ne mișcăm suficient de repede. Regret că mobilizarea a suficientă solidaritate a durat, atunci când era mai mare nevoie de ea.”

Președintele Barrosso a mai adăugat că există și o mare neîncredere din partea cetățenilor afectați de criză, vizavi de întregul sistem și de instituțiile Uniunii. Trebuie remediate aceste lucruri, această percepție de nedreptate și să ne asumăm proiectul european la nivel de guverne, instituții, opinie publică și societate civilă. La finalul discursului, Jose Manuel Barrosso a rostit un poem in portugheză și a mulțumit tuturor ziariștior prezenți.

Împarte cu prietenii tăi: