Comisia Europeana a aprobat o investiţie pentru dezvoltarea unei infrastructuri de banda larga în România. Este vorba de 3.000 de kilometri in zonele in care nu exista retele de comunicatii electronice. Claudia Ruse de la Bucuresti Fm de la Bucuresti FM ne spune mai multe in rubrica Euranet Plus de astazi.

Aproximativ 60 de milioane de euro sunt investiti de Comisia Europeană in Romania pentru a aduce internetul in zonele unde acum nu exista.
Cu acesti bani tara noastra va dezvolta o infrastructuri de bandă largă de 3.265 km în așa-numitele „zone albe” ale României – zone în care nu există rețele de comunicații electronice de acces sau de distribuție.
Banii sunt alocati din Fondului european de dezvoltare regională dintr-o investiție totală de 69 milioane de euro.
Investiţia va contribui la reducerea decalajului digital dintre zonele urbane și cele rurale spune Mihai Roşioru – purtator de cuvânt Repreyentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

„În urma acestui proiect care va trebui să fie implementat până la finalul anului 2015, vor avea acces la internet în bandă largă aproximativ 130.000 de gospodării cu 400.000 de locuitori, 8.500 de întreprinderi și 2.800. Costul total al acestui proiect este de 69 de milioane de euro, din care 57 de milioane fonduri nerambursabile si va acoperi 783 de localitati in prezent fara acces la internet.”

Oficialii europeni considera ca proiectele de acest tip servesc la crearea unor condiții-cadru îmbunătățite pentru mediul de afaceri și cetățeni și permit regiunilor mai puțin dezvoltate din România să beneficieze de oportunitățile oferite de economia digitală.
Acesta este un exemplu perfect privind modul în care politica de coeziune poate contribui, în mod direct, la atingerea obiectivelor definite în agenda UE pentru creștere economică, „Europa 2020”, și la dezvoltarea economică a regiunilor.
Investiția are loc în cadrul programului „Creșterea competitivității economice” şi este considerat un „proiect major, spune Mihai Roşioru , purtator de presă Reprezentanţa Comisiei Europene la Bucureşti.

“Este aşadar vorba despre un proiect major pentru că costurile acestuia se ridică la peste 50 de milioane de euro.
Din acest motiv aprobarea acestui proiect a fost făcută direct la Brixelles de Comisia Europeană în condiţiile în care alte tipuri de proiecte cu bugete mai reduse sunt aprobate la nivel national sau regional.”

Proiectul RO-NET va veni în completarea infrastructurii de telecomunicații aparținând operatorilor existenți în regiunile respective și va conferi acces deschis și nediscriminatoriu la furnizorii de servicii pentru întreprinderi sau consumatori.
Decizia de cofinanțare a proiectului se încadrează în perioada de programare 2007-2013. României i-au fost alocate fonduri în valoare de aproximativ 20 miliarde de euro în cadrul politicii de coeziune în perioada 2007-2013.
Prin acesata investitie Romania creste nivelul de absorbtie a fondurilor europene.
Pentru perioada 2014-2020, României îi sunt alocate aproximativ 30 de miliarde de euro .

Împarte cu prietenii tăi: