Deputaţii europeni de la comisia pentru mediu au votat recomandările referitoare la permisivitatea cultivării organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu. Felicia Ristea, Radio Timişoara.

Dosarul organismelor modificate genetic, intens discutat în ultimii ani, s-a întors pentru un vot în Parlamentul European. Deputații europeni de la comisia pentru mediu, reprezentaţi de Frédérique Ries, raportor pentru mediu al Parlamentului, au votat ieri recomandările pentru plen referitoare la posibilitatea statelor membre de a restricționa sau interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe propriul teritoriu.

Autoritarea Europeană pt. Siguranţa Alimentară continuă să aibă responsabilitatea evaluărilor, statele membre pot aduce argumente specifice fiecărui caz. Directiva oferă statelor posibilitatea de a interzice cultivarea organismelor modificate genetic pe teritoriul lor. Comisia, care propune aceste text, nu a vorbit despre o directivă care să autorizeze cultivarea. Raportul comisiei pentru mediu reflectă multe îngrijorări ale comisiei. Criteriile precum folosirea terenului, respectarea biodiversității, rezistența la pesticide sunt mai bine articulate și mult mai precise decât în textul Comisiei Europene.
Un rezumat al votului exprimat ieri ne este oferit de Baptiste CHATAIN, purtător de cuvînt Comisiei de Mediu, Sănătate Publică și Siguranță Alimentară.

Consiliul acceptă, în linii mari, adoptarea proiectului de lege recomandat de Comitetul pentru Protecţia Mediului al Parlamentului European. Acesta permite noi runde de dialog între Consiliu şi Parlamentul European. Evident, nu sîntem în situaţia de a comenta asupra tuturor amendamentelor Comitetului pentru Protecţia Mediului. Proiectul de recomandare adoptat azi statuează că cele două instituţii au un obiectiv comun, cel exprimat de comisia legislativă în 2010, care permite o libertate mai mare de decizie în legislaţia proprie în funcţie de specificul, contextul naţional şi orientarea, dorinţa populaţiei statelor membre în ceea ce priveşte culturile modificate genetic. Aceasta s-ar întîmpla pe fondul evaluării normelor de securiate şi de autorizare ale Uniunii Europene privind OMG-urile, adică al organismelor modificate genetic. Comisia, per general, este încrezătoare că discuţiile vor permite găsirea unui acord la o a doua lectură a textului. Vor avea loc două întruniri, una încă în această lună şi cealalată, în decembrie. Comisia este încredinţată că va ajuge la un rezultat pozitiv şi, de la finalul acestui an, statele membre vor avea la dispoziţie un nou instrument de lucru pentru 2015.

Recomandările Comitetului au fost aprobate cu un rezultat de 53 la 11 voturi şi 2 absenţe. S-a aprobat şi deschiderea negocierilor într-o proporţie de voturi de 57 la 5 cu 4 absentări.

Împarte cu prietenii tăi: