Agenda Digitală pentru Europa  are ca scop definirea rolului motor esențial pe care utilizarea tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC) va trebui să-l joace în realizarea obiectivelor Europei pentru 2020

Discutăm despre Agenda Digitală cu dl dr ing Gabriel Vlăduţ, vicepreşedintele Comisiei Naţionale pentru Cercetare şi Inovare:

Care este obiectivul acestei Agende şi ce se doreşte?
Obiectivul acestei Agende, după cum bine aţi spus, inclusă în toate strategiile europene, inclusiv în cea a inovării, este de a facilita un acces cât mai amplu la noile tehnologii informatice, la Internet, la broadband, la programe, tools-uri, în suportul cetăţenilor pentru a le facilita o serie de servicii, prin tehnici de internet, servicii care, pe de o parte să le uşureze viaţa, să reducă timpul de acces, să reducă timpii de aşteptare, pe de altă parte să adauge noi valenţe serviciilor de care pot beneficia.
Întotdeauna când am o discuţie cu dvs îmi place să insist asupra aspectului care ţine de aplicabilitatea tutror acestor lucruri în viaţa oamenilor. Ce va însemna pentru mine, ca cetăţean european, această Agendă Digitală si această „mai bună calitate a vieţii”?
Mai bine dăm câteva exemple. Agendă Digitală este facilitată prin programe de finanţare specifică printre care Horizon 2020, deci este una din componente, nu singura, dar de o valoare foarte mare. Ce se poate realiza? Este bine cunoscut pentru un turist că având un telefon inteligent cînd ajunge în alte oraşe poate să ia o multitudine de informaţii, cu hărţi digitale şi cu servicii de transport, care se suprapun pe acele hărţi.
Pe de altă parte tot ceea ce înseamnă plătirea prin mijloace electronice, taxe şi impozite, sunt facilităţi ale Agendei Digitale.
O Agendă Digitală care va avea, probabil, acelaşi impact revoluţionar pe care l-a avut dezvoltarea reţelelor electrice şi de transport cu un secol în urmă.

Împarte cu prietenii tăi: