Punerea în aplicare a politicii de coeziune pentru următorii 6 ani va începe abia din 2015, deşi acest lucru trebuia să se întâmple încă de anul acesta. Prin urmare, proiectele vor fi demarate cu întârziere, spune comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu.


Pachetul legislativ pentru politica de coeziune în perioada 2014-2020 a fost adoptată cu 5 luni mai târziu, în decembrie 2013. Din acest motiv nu a fost posibilă pregătirea programelor în aşa fel încât să fie demarate la timp. Oricum, statele membre nu trebuie să aştepte ca programele să fie adoptate, pot să pregătească proiectele. În multe regiuni, apelul pentru propuneri şi selecţie a proiectele a început, însă proiectele care au fost demarcate înainte de adoptarea programelor trebuie să fie conforme şi validate de comisia de monitorizare.
Comisarul european pentru politici regionale, Corina Creţu dă asigurări că toate problemele vor fi rezolvate şi fondurile neutilizate în 2014 nu se vor pierde.
Mai mult de jumătate din programele de coeziune vor fi adoptate până la sfârşitul anului, iar restul la începutul anului 2015. De asemenea, Comisia Europeană intenţionează să propună până în luna februarie o revizuire a cadrului financiar multianual, respectiv reincluderea în buget a alocărilor neutilizate în 2014. Sperăm însă să contăm pe sprijinul Parlamentului European şi Consiliului pentru un proces de revizuire fără probleme, care să fie finalizat înainte de 1 mai 2015, pentru a se evita pierderea sumelor neutilizate în acest an.

Bugetul politicii de coeziune pentru 2014-2020 este de 376 miliarde euro, cu 10% la mai mult faţă de perioada anteroară. Fondurile vor fi direcționate către regiunile în care Produsul Intern Brut pe cap de locuitor se situează sub 75% din media la nivelul Uniunii Europene.
Prioritățile au fost stabilite printr-un proces de consultare între Comisia Europeană și țările Uniunii Europene. Fiecare stat membru a elaborat un proiect de acord de parteneriat, toate fiind deja aprobate. Acestea evidențiază strategia țării și propune o listă de programe.

Împarte cu prietenii tăi: