Herman Van Rompuy i-a predat mandatul de președinte lui Donald Tusk, fost premier al Poloniei. Acesta din urmă i-a mulțumit, apreciind că Rompuy reprezintă principiile politicii tradiționale ale Europei, adică: încredere, bun-simț, moderație, în care crede la rândul său. Dacă președintele Herman Van Rompuy a reușit să țină Europa în afara furtunii în ultimii 5 ani, noul președinte Donald Tusk și-a propus următoarele:

Am venit aici foarte motivat. In aceste momente dificile, Europa are nevoie de succes, și o Europă de succes, în anii următori, înseamnă în opinia mea, 4 lucruri:
Întâi, protejarea valorilor noastre fundamentale: solidaritate, libertate, unitate împotriva amenințărilor, care vin atât din exterior cât și din interior- azi nu există doar eurosceptici, din păcate avem și dușmani.
Apoi, să acționăm fără milă împotriva crizei economice- și tratez această responsabilitate cu toată seriozitatea. Moneda noastră, euro, trebuie privită ca un avantaj pe care îl avem, nu ca pe un dezavantaj.
Uniunea Europeană trebuie să fie puternică pe plan internațional. Europa trebuie să-și securizeze granițele și să-i sprijine pe vecinii care ne împărtășesc valorile.
În al 4-lea rând, relațiile Europa-Statele Unite constituie baza comunității, a democrației; și unii și alții suntem responsabili de viitorul acestei relații.

Împarte cu prietenii tăi: