Uniunea Europeană se așteaptă ca, la conferința ONU, privind schimbările climatice, ce se desfășoară la Lima, în Peru, între 1 și 12 decembrie, să se inițieze adoptarea unui nou acord global asupra climei. Acordul ar urma sa fie semnat anul viitor, la Paris.

UE este convinsă că noul acord va întări semnificativ și va extinde efortul colectiv internațional de combatere a schimbărilor climatice.

Obiectivul de reducere cu 40% a gazelor cu efect de seră, convenit de liderii europeni în octombrie, alături de anunțurile Statelor Unite și Chinei privind obiectivele lor în viitor, sunt dovada clară a identificării unei soluții mondiale.

Miguel Arias Canete, comisarul pentru politici climatice și energie, a declarat ieri:

În 12 luni vom avea șansa unică de a așeza lumea pe calea emisiilor reduse de carbon. Pentru aceasta, avem nevoie de o înțelegere care să fie potrivită secolului 21: să fie robustă din punct de vedere juridic și de perspectivă.

Finanțarea combaterii schimbărilor climatice va fi o componentă importantă a acordului din 2015. Uniunea Europeană își ia angajamentul de a susține țările cele mai vulnerabile. În 2013 numai UE și statele sale membre au pus la dispoziția țărilor în curs de dezvoltare, în total 9,5 miliarde de euro, pentru combaterea schimbărilor climatice.

Vom merge la Paris și angajamentele vor trebui să fie transparente și cuantificabile, pentru a putea fi comparabile; atunci, nu vom mai avea discuții că europenii sunt mai ambițioși decât americanii, sau invers.

Cel mai important este că Europa, China și SUA și-au manifestat disponibilitatea pentru încheierea acest acord

Împarte cu prietenii tăi: