Consiliul de Securitate al ONU a adoptat în unanimitate o rezoluţie care sprijină acordul din domeniul nuclear semnat de Iran şi marile puteri şi pregăteşte ridicarea sancţiunilor internaţionale care sufoca economia iraniană.

Acordul privind programul nuclear iranian, încheiat pe 13 iulie la Viena de cele cinci state membre permanente ale Consiliului (SUA, China, Rusia, Franţa şi Marea Britanie), plus Germania, va permite ridicarea graduală a sancţiunilor contra Teheranului de la începutul lui 2016 şi prevede reintroducerea lor dacă Iranul îşi încalcă angajamentele.

Acest succes diplomatic, încheiat după negocieri maraton, pare să închidă un dosar care afecta de peste 12 ani relaţiile internaţionale si deschide calea unei normalizări a relaţiilor economice şi diplomatice ale Iranului cu comunitatea internaţională, in momentul în care Orientul Apropiat este afectat de numeroase conflicte.

Şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini a salutat semnul de speranţă pentru lumea întreagă

“Am aprobat acordul la care am ajuns la Viena, săptămâna trecută, în paralel cu Rezoluţia unanimă a Consiliului de Securitate al ONU de aprobare a acordului în sine.

Este un acord puternic care va asigura că Iranul nu va putea să aibă arme nucleare – un acord bun pentru securitatea regiunii.

Acest acord evidenţiază în cele din urmă potenţialul diplomaţiei, care este, în sine, o valoare pentru modul Uniunii Europene de a lucra în domeniul politicii externe. Este un acord care are potenţialul de a deschide un nou capitol în Iran, în relaţiile internaționale şi relaţiile cu restul regiunii.”

Primele sancţiuni nu vor putea fi ridicate decît după o reuniune a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică prevazută la jumătatea lunii decembrie pentru a analiza gradul de respectare a angajamentelor asumate de Teheran

Împarte cu prietenii tăi: