Mii de credincioşi din România, Germania şi Ungaria au luat parte, duminică, la binecuvântarea lucrărilor de renovare de la Bazilica Maria-Radna şi la complexul monastic adiacent din oraşul Lipova, judeţul Arad.

Sfânta Liturghie pontificală a fost celebrată de cardinalul Joachim Meisner, arhiepiscop emerit de Koln, delegat extraordinar – missus extraordinarius – al papei Francisc.

Alături de cardinalul Joachim Meisner au concelebrat liturghia peste douăzeci de arhiepiscopi, episcopi şi delegaţi diecezani din ţară şi străinătate. Între aceștia au fost prezenți Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit de Bucureşti; Babel Balazs, arhiepiscop şi mitropolit de Kalocsa-Kecskemet; Stanislav Hocevar, arhiepiscop şi mitropolit de Belgrad; Jakubinyi Gyorgy, arhiepiscop de Alba-Iulia. Li s-au alăturat numeroşi episcopi şi delegaţi diecezani din Ungaria, Croaţia, Serbia şi Germania. Au fost prezenţi majoritatea episcopilor romano şi greco-catolici din România.

De asemenea, la festivităţi au luat parte şi ierarhii ortodocşi din regiune: Ioan Selejan, mitropolitul Banatului, Timotei Seviciu, arhiepiscopul Aradului, şi Lukijan Pantelic, episcopul ortodox sârb al Budapestei şi administrator al Eparhiei Timişoarei.

Predica a fost rostită în limba germană de către cardinalul Joachim Meisner, aceasta fiind imediat prezentată şi în limbile română şi maghiară de doi preoţi.

Cântul sacru şi cadrul muzical al celebrării au fost asigurate de corul şi orchestra Domului din Timişoara, conduse de Ioan Fernbach (Timişoara), la orgă aflându-se Franz Metz (Munchen). A fost interpretată Misa Încoronării (Kronungsmesse), de Wolfgang Amadeus Mozart.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, Sergiu Nistor, consilier prezidenţial, a dat citire mesajului preşedintelui Klaus Iohannis. În mesaj se subliniază că, prin aceste lucrări, monumentul de arhitectură îşi adaugă noi valenţe celor istoric consacrate, de înalt loc de spiritualitate romano-catolică.

A urmat binecuvântarea lucrărilor de renovare la corpul bazilicii, slujba fiind oficiată pe esplanada din faţa lăcaşului de pelerinaj. Au fost binecuvântate şi lucrările de renovare la complexul monastic adiacent Bazilicii, în curtea interioară a fostei mănăstiri franciscane.

Evenimentul s-a încheiat cu vizitarea colecţiei muzeale, care a fost deschisă oficial cu această ocazie, doritorii putând vizita în cursul acestei zile muzeul locului de pelerinaj, amenajat pe trei niveluri în latura vestică a mănăstirii.

Datorită numărului mare de preoţi, oficialităţi, delegaţi şi oaspeţi, o mare parte dintre participanţi au urmărit Liturghia pontificală în piaţa din faţa lăcaşului de pelerinaj, pe două ecrane de mari dimensiuni, închiriate în acest sens de Episcopia Romano-Catolică de Timişoara.

Clădirile ansamblului de la Maria Radna, ajunse într-o stare avansată de deteriorare, au beneficiat în ultimii trei ani de un program de reabilitare în valoare de peste 10 milioane de euro.

Împarte cu prietenii tăi: