In zilele de 25 si 26 iulie, la Bucuresti s-au desfasurat lucrarile celui de-al treilea congres al Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, la Institutul National de Statistica.

Congresul a debutat cu alocutiouni ale reprezentantilor guvernului, parlamentului care au arata rolul evreilor la dezvoltarea Romaniei precum si cu mesaje din partea unor organizatii evreiesti internationale. De asemenea cu aceasta ocazie a avut loc si dialogul „Evreii in datele statistice ale Romaniei” la care a participat doctor Aurel Vainer, presedintele Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania si domnul Tudorel Andrei, Presedintele Institutului National de Statistica.

In cei sase ani care au trecut de la al doilea congres Federatia Comunitatilor Evreiesti din Romania a avut numeroase realizari in plan national si comunitar, dupa cum ne-a precizat si doctor Aurel Vainer, presedintele FCER: prima si cea mai importanta a fost practicarea dialogului cu ceilalti componenti ai societatii romanesti si internationale sub sloganul „prin cunoastere reciproca spre recunoastere reciproca” iar acestea au devenit fapte reale, o dovada fiind si prezenta invitatilor care au vorbit in deschiderea congresului este o dovada ca evreii din Romania sunt recunoscuti pentru trecutul lor in favoarea Romaniei si pentru prezenta lor activa si astazi cu o comuntate de 7000 de membri. Realizari impotante au fost in toate domeniile:  in planul social -cresterea numarului varstnicilor care primesc ajutor, aici introducandu-se ajutorul la domiciliu, renovarea caminelor de batrani si a asigurarii unei vieti religioase corespunzatoare,

Din punct de vedere religios au fost asigurati rabini-numarul lor fiind acum de patru pentru asigurarea serviciilor religioase in comunitatile din Bucuresti si din tara, realizarea acestor servicii religioase facandu-se potrivit prescriptiilor iudaismului. Sarbatorile religioase au o mare reusita peste tot,

O importanta speciala a fost acordata pastrarii patrimoniului de cult mostenit de la inaintasi: sinagogi, bai rituale, cimitire, un exemplu aici fiind renovarea Templului Coral care s-a reinaugurat acum un an, renovrea totala a sinagogii Unirea Sfanta, care adaposteste si Muzeul de Istorie al Evreilor din Romania. De asemenea urmeaza sa fie reconstruita Sinagoga din Constanta, o bijuterie arhitecturala care va fi din nou readusa la viata cu ajutorul statului roman. Insa, si in alte locuri din tara se desfasoara astfel de actiuni.

In acesti ani, a avut loc si o modernizare a centrelor de educatie din Bucuresti, Timisoara, Cluj, Iasi, a centrelor de instruire si recreere, un exemplu fiind celedin comuna Cristian din judetul Brasov, la Borsec si la Eforie Nord.  Este de asemenea, promovata educatia iudaica pe linia prezervarii mostenirii culturale si sunt multe realizarile Centrului de Istorie a Evreilor din Romania iar editura Hasefer este prezenta pe piata cartii din Romania dar si la cele mai importante targuri de carte nationale si internationale.

Tot la acest Congres a fost aleasa si noua conducere a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania : doctor  Aurel Vainer – presedinte, Ovidiu Banescu – vice-presedinte. De asemenea in staff-ul Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania au fost alesi multi tineri.

Cele mai importante obiective ale noii conduceri sunt: dezvoltarea in continuare si mentinerea vietii comunitare a evreilor din Romania, in conditii demografice complexe, continuarea si dezvoltarea tuturor domeniilor de activitate ale Federatiei si Comunitatilor, cu imbunatatiri calitative, dezvoltarea, incurajarea si diversificarea procesului de cunoastere reciproca care sa conduca la recunoastere reciproce intre evreii din Romania, celelalte etnii si populatia majoritara romaneasca, dezvolarea relatiilor  cu toate cultele religioase din Romania, prin Consiliul Consultativ al Cultelor Religioase, conceperea si realizarea unor proiecte nationale evreiesti si ne-evreiesti si internationale dedicate unei cunoasteri si unei apropieri mai bune intre oameni. Prezervarea si mai buna punere in valoare a patrimoniului evreiesc din Romania – de Cult Mozaic, cultural, artistic si educational- avandu-se in vedere organizarea sistematica de manifestari religioase, cultural artistice si muzeistice.

Text: Cristina Toma / Bucuresti FM
Foto: Realitatea Evreiasca / http://www.jewishfed.ro

Împarte cu prietenii tăi: