Michael Froman, Assistant to the President and Dep. National Security Advisor for Int'l Economics, in his office at the EEOB, in Washington, May 1, 2013. (Official White House Photo by Lawrence Jackson)

Un viitor Partaneriat Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP), care sa fie incheiat intre Statele Unite si Uniunea Europeana, ar consolida relatia SUA – UE, bazata pe valorile comune legate de democratie, drepturile omului si statul de drept, subliniaza cele doua parti intr-o declaratie comuna facuta marti, in ultimele zile ale Administratiei Obama de la Casa Alba.

<<TTIP ar creste exporturile si fluxurile de investitii  si ar sustine locuri de munca de inalta calitate, pe ambele maluri ale Atlanticului.  Ar permite, Uniunii Europene si Statelor Unite, , sa dezvolte si sa promoveze impreuna standarde ridicate comune in economia mondiala.>>

” – se arata in declaratia comuna semnata de comisarul europea pentru Comert, Cecilia Malmstrom, si reprezentantul pentru comert al Statelor Unite, Michael Froman.

Potrivit acestei declaratii negociatorii UE si SUA au ajuns pana acum la urmatoarele rezultate
Schimbul de oferte de eliminare a taxelor in 97% dintre liniile tarifare, marea majoritate a lor urmand a fi eliminate imediat dupa intrarea in vigoare a acordului.Pasi identificati pentru a reduce povara inutila si intarzierile de la frontieree noastre.Includerea de obligatii puternice pentru a proteja mediul inconjurator si drepturile fundamentale ale lucratorilor, incurajarea  cooperarii pentru a sprijini standardele de mediu si de munca la partenerii  comerciali.S-a negociat un capitol dedicat intreprinderilor mici si mijlocii, care, printre altele, ar ajuta IMM-urile sa navigheze mai bine  pe piata transatlantica, prin furnizarea de informatii consolidate on-line si de noi mecanisme de cooperare. S-a convenit asupra importantei transparentei si a unui  proces echitabil in cadrul procedurilor de remediu comerciale si al politicii in domeniul concurentei.

Negocierile au inceput in anul 2013, Administratia democrata Obama de la Casa Alba avand ca obiectiv finalizarea lor pana la sfarsitul anului 2016, pentru ca documentul acordului sa fie ulterior supus ratificarii in Congresul SUA si in Parlamentul European.

Adeptii TTIP, in special administratia Obama si liberalii din Europa, au invocat o serie intreaga de beneficii pe care le-ar aduce:

Impotriva acordului s-au exprimat insa o serie intreaga de organiatii de mediu si de protectie a consumatorilor atat din SUA cat si din Uniune.

În ultimii ani, Comisiaa publicat  atât propunerile de text ale UE în cadrul negocierilor , cât și rapoarte și documente de poziție, și a consultat intens societatea civilă, discuțiile comerciale dintre UE și SUA fiind astfel cele mai transparente negocieri bilaterale purtate vreodată

Argumentele strategice și economice în favoarea unui acord între cele mai mari economii industriale avansate din lume sunt în continuare puternice.

Declaratia comuna, facuta cu 3 zile inainte de investirea asteptata a lui Donald Trump in functia de presedinte al SUA, subliniaza insa necesitatea unei vointe politice de ambele parti  pentru incheierea unui viitor parteneriat transatlantic.

Intrebat daca exista vreun semnal din partea administratiei Trump in ceea ce priveste continuarea negocierilor ,  Alexander Winterstein purtatorul adjunct de cuvant al executivului european a spus…..<< nu pot sa speculez despre ce va face sau nu noua administratie…>>nimeni nu poate , stim doar ca

Presedintele ales al SUA, , s-a declarat recent  impotriva unui alt mare acord cel  Transpacific (TPP.

Împarte cu prietenii tăi: