Astăzi, deputaţii  europeni au votat pachetul legislativ privind deșeurile,  cu accent pe mai multă reciclare și mai puține gropi de gunoi. Majoritatea deputaților  a sustinut  ca legislaţia privind deșeurile să limiteze procentul gropilor de gunoi care au un efect negativ asupra mediului și să reducă risipa alimentară cu 50% până în 2030.

Parlamentul European cere mai multă reciclare, mai puține gropi de gunoi și limitarea risipei alimentare. Procentul deșeurilor reciclate trebuie să ajungă la 70% până în 2030, de la 44% cât este în prezent, conform propunerii legislative adoptate astazi. Pentru materialele de ambalare, cum ar fi hârtia și cartonul, plasticele, sticla, metalul și lemnul, deputații propun o țintă de reciclare de 80% până în 2030, cu obiective intermediare pentru fiecare material pana în 2025.

Maria Grapini, europarlamentar din partea Aliantei Progresiste a socialistilor si Democratilor,  dupa amendamentul depus azi:

Astăzi au fost adoptate patru  rapoarte care reprezintă poziția de negociere a Parlamentului înainte de negocierile cu Consiliul de miniștri care urmează să își adopte poziția la rândul său.

Eurodeputatul Marian Jean Marinescu – din partea Partidului Popular European:

Deși gestionarea deșeurilor în UE s-a îmbunătățit considerabil în ultimii zeci de ani, aproape 33% din deșeurile municipale sunt încă trimise în gropile de gunoi ecologice și mai puțin de jumătate este reciclat sau compostat, cu mari diferente  între statele membre.

 

Împarte cu prietenii tăi: