Psytera, prima aplicație dedicată psihoterapeuţilor a câștigat locul întâi la Startup Weekend Cluj, desfășurat în perioada 17-19 martie.

Aplicația, dacă va găsi finanțarea necesară scoaterii și menținerii ei pe piață, va ajuta la crearea unui mediu virtual sigur pentru comunicarea psihoterapeuților cu pacienții. Din grupul care a creat ideea și a pus-o pe hârtie fac parte și doi clujeni: Valentina Șimon, psihoterapeut și Ion Gheorghe Petrovai medic și consultant de business.

Psytera, ideea câștigătoare a competiţiei Startup Weekend Cluj a apărut din nevoia unei mai bune conexiuni dintre psihoterapeut și pacienți, dar și pentru a ajuta specialistul în activitatea lui internațională, în unele situații. Valentina Șimon, psihoterapeut și Ion Gheorghe Petrovai medic și consultant de business sunt o parte importantă a echipei ideii câștigătoare. Practic se crează un mediu cu izolare pozitivă, online, în care este loc și pentru tradiționala întâlnire dintre pacient și psihoterapeutul său, explică Ion și Valentina.

Practic există o parte a aplicației care se descarcă pe calculatorul sau tableta psihoterapeutului. Astfel el va putea nota și ține evidența notițelor din timpul sesiunilor de terapie, pentru fiecare pacient în parte. Este vorba despre o bază de date complexă. Aceasta este o primă utilitate. O altă parte a aplicației se descarcă pe telefonul inteligent al pacientului. Astfel nu va exista doar posibilitatea programărilor și a remind-urilor, ci va fi posibilă și o conectare cu psihoterapeutul, pentru comunicare în caz de nevoie.

Un canal privilegiat care exclude poșta electronică, zgomotul, mesajele pe rețele de socializare, sau reclamele. Va fi doar pacientul cu psihoterapeutul lui, o insulă sigură, cum se spune (safe island). E evident că Psytera va ajuta la gestionarea relației psihoterapeuților cu pacienții chiar și la nivel internațional. Adică, în cazul în care psihoterapeutul are un pacient în străinătate, relația va fi mai ușor de menținut de ambele părți.

În prezent, România are aproximativ 4000 de terapeuţi. Piața de desfacere pentru aplicația Psytera este foarte mare având în vedere posibilitatea de internaționalizare a utilității ei. Deocamdată sunt necesari 10.000 de euro pentru realizarea acestei aplicații și, mai apoi, de alți 50.000 de euro pentru menținerea ei pe piață și mentenanță în primii ani de existență.

La Startup Weekend Cluj  au participat 97 de pasionați de tehnologie, au fost prezentate public 33 de idei și 16 echipe s-au format pentru a pune în practică aceste idei la îndrumările mentorilor. Alături de Pytera, pe podium au mai urcat Swig App care a câștigat locul II și Venue Video ocupantul locului III. Swig e un chat bot, iar Venue Video (David Altmayer) un sistem de divertisment pentru localuri (baruri, restaurante, etc), pentru a oferi clienților posibilitatea de a viziona, în timp real, imagini din alte părți și de a interacționa cu oamenii din alte locații prin intermediul jocurilor și nu numai.

 

Alina Nechita – Radio Cluj

Împarte cu prietenii tăi: