Un sătmărean în vârstă de 26 de ani, fost sportiv de performanţă, uimeşte lumea iubitorilor de artă din Europa şi de peste ocean.

Doctorand al Universităţii de Artă şi Design din c, el este singurul artist plastic care îşi realizează lucrările cu mănuşile de box.

Realizarea fiecărei lucrări are loc în faţa publicului, în cadrul unor show-uri care produc uimire.

Cea mai recentă reprezentaţie de acest fel a avut loc în fața a circa 5.000 de spectatori, la începutul lunii martie la New York, unde Gaspar Szilard a fost invitat să participe la expoziţia Volta.

Stimulat de tatăl său care era antrenor, Gaspar Szilard a început să practice boxul în copilărie. Pe parcurs, în palmaresul său sportiv a adunat peste 130 de meciuri oficiale, fiind considerat unul dintre pugiliştii de referinţă din România.

După ce a absolvit Liceul de Artă Aurel Popp din Satu Mare, Szilard a urmat cursurile Universităţii de Artă şi Design din Cluj Napoca, iar apoi a devenit masterand.

În acea perioadă s-a născut şi dorinţa de-a demonstra că energia dobândită ca sportiv poate fi transferată în artă, prin modelarea materialelor cu care lucrează, în special lutul, cu ajutorul mănuşilor de box.

Szilard spune că atunci când realizează o astfel de lucrare e ca şi cum s-ar lupta cu un adversar imaginar, lucrând în reprize sau runde, ca la box.

De obicei, lucrarea este considerată ca fiind terminată după trei sau patru runde pe parcursul cărora Szilard transmite energia corpului său materialului ales pentru modelare.

În prezent, Gaspar Szilard nu mai practică boxul, alegând să-şi facă o carieră din artă.

Cu atât mai mult cu cât modul original în care lucrează a atras atenţia şi a devenit cunoscut în scurt timp.

Până acum el a participat la peste 30 de de expoziţii, la Tel Aviv, Paris, Londra şi New York, unde demonstraţiile lui au avut loc sub forma unor spectacole care au atras mii de spectatori.

 

Stela Tudor – Radio Cluj

Împarte cu prietenii tăi: