Spiritul civic revine la Reşiţa. Sala de şedinţe a primăriei municipiului a fost neîncăpătoare pentru cetăţenii care au dorit să ia parte astăzi la consultarea publică iniţiată de primarul Reşiţei, Ioan Popa.

Întrebarea pusă în discuţie a fost simplă: îşi doresc locuitorii încă un supermarket pe zona verde din Triaj, sau nu. După ce s-au prezentat câteva date tehnice ale amplasamentului, şi dezavantajele create de acea construcţie, cei prezenţi au avut posibilitatea să-şi expună părerile.

Aceştia au fost clar împotriva amplasării vreunei construcţii în acel loc, care a fost întotdeauna „zonă verde”, dar nici ideea de spaţiu comercial nu a fost respinsă, propunându-se zonele degradate sau părăsite, care sunt din belşug în oraş.

Au fost luate în calcul şi aspecte cum ar fi : zona care este foarte poluată, foarte circulată, că procentul de zonă verde pe cap de locuitor este mic sau că nu ar corespunde arhitectural. Pe de altă parte s-a subliniat că nu este corect ca proprietarul terenului să arunce pur şi simplu documentaţia care a costat destul, pentru a face alta. După numeroase intervenţii, s-au conturat două soluţii: fie ca proprietarul să accepte un schimb de teren, fie să-l vândă administraţiei locale. Dar pe lângă faptul că problema poate fi rezolvată, primarul Ioan Popa a fost mulţumit de altceva: de participarea cetăţenilor.

Bucurie, simt bucurie: Reşiţa este vie, pulsează. A fost sala plină. Mă bucur mult şi le mulţumesc. Eu mă aşteptam  să fie două tabere, sincer : una care vrea să păstreze spaţiile verzi, şi o tabără care să-şi dorească mall, să-şi dorească magazine, dezvoltare. Din fericire, pentru că eu eram de partea celor cu spaţiu verde, a fost doar o tabără” – a declarat Ioan Popa.

Primarul a mai afirmat că într-o săptămână îi va pune omului de afaceri la dispoziţie cel puţin trei variante de teren unde să-şi poată construi clădirea, sau că îi va propune să-l cumpere, dacă preţul va fi corect.

Proprietarul terenului, Iosif Ingriş, prezent la dezbatere s-a arătat destul de reţinut faţă de soluţiile propuse , dar nu le-a respins :”Mi s-au spus nişte posibile opţiuni dar dacă ele rămân neconcretizate, ele sunt doar propagandă. Dacă voi primi o ofertă serioasă sigur că o iau în calcul. Noi aşteptăm să vedem ce se întâmplă, vom recurge la justiţie dacă va fi cazul, fără să ameninţăm pe nimeni, ne valorificăm drepturile.”

Până la urmă, dezbaterea a dus la o concluzie: reşiţenii vor centre comerciale, vor dezvoltare, dar nu pe spaţiul verde.

(Daniela Tudor)

Împarte cu prietenii tăi: