Aurelia Popescu Preda este o cunoscută interpretă de muzică populară oltenească. Născută în comuna Fărcaș, satul Plopu, jud. Dolj, Aurelia a absolvit Școala Populară de Artă din Craiova la clasa reputatei profesoare etnomuzicolog Paula Dogăroiu. Laureată de două ori a Festivalului Național Maria Tănase (Premiul Special al Publicului și Premiul I), distinsă cu Premiul al II-lea la Festivalul Național Maria Lătărețu, Aurelia va reține în mod deosebit pentru destinul său muzical Premiul I la Festivalul de doine și balade de la Slatina (festival care ulterior se va desfășura la Drăgănești, Olt).

Aurelia 3

”Balada omului sărac” va fi o secvență muzicală care o va identifica în orice mediu muzical, iar tinerii formați de Aurelia vor avea în repertoriul lor această baladă. Aurelia a avut puterea de a se risipi prin cântec, fără a-și cultiva în mod intențional o devenire muzicală. Va culege folclor, va versifica deseori cu ușurință, va scenariza obiceiuri populare pe cale de a fi uitate. Risipa Aureliei va fi asemenea florilor de primăvară, va rodi în destinul tinerilor, care vor cânta alături de ea.

 

 

Aurelia 1

 

Mărturisirile Aureliei Popescu Preda vin să completeze acest succint portret, pentru că dincolo de observația  directă și răsfoirea registrului memoriei colective rămân impresiile interpretei care vor deveni un timp al risipei florarului spre bucuria tuturor:

 

O emisiune realizată de Gabriela Rusu-Păsărin, Grupul operativ, Departamentul Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

 

Împarte cu prietenii tăi: