Peste 200 de tineri din județele Sibiu, Vâlcea și Brașov au fost prezenți vineri, 7 aprilie, la Sibiu, cu unele dintre cele mai creative și interesante proiecte, realizate exclusiv din deșeuri reciclabile, care în mod normal ajung la coșul de gunoi.

Concursul „Deșeurile pot fi și artă” a fost organizat de Facultatea de Științe Agricole, Industrie Alimentară și Protecția Mediului (ȘAIAPM), din cadrul ULBS, pentru al șaselea an consecutiv. Câștigătorii primelor trei locuri au fost cei care au avut cele mai inovative proiecte, respectiv o masă de toaletă din cartoane, realizată de studenții din anul IV la ȘAIAPM, un perpetuum mobile de reciclare a apei, al elevilor de la Liceul Teoretic Dumbrăveni, și o băncuță din cartoane, realizată de elevele Colegiului Energetic din Rm. Vâlcea. Premiile au fost în valoare de 800, 600 și 400 de lei, iar cele 13 mențiuni au primit fiecare câte 100 de lei.

„Premiile au fost oferite de absolvenți ai ȘAIAPM și de actuali studenți. Avem un student în anul I la Montanologie în Rm. Vâlcea, Alexandru Mihalcea, care are un depozit de deșeuri și tatăl lui a oferit 1000 de lei, de asemenea, Bogdan Mihu, student tot în anul I la Montanologie, a oferit 600 de lei, o absolventă la noi la ULBS la master, Denisa Mihalcea, a oferit alți 600 de lei, iar restul banilor au fost suportați de cadrele didactice și alți studenți care au dorit să contribuie”, spune prof.univ. Cristina Moise, organizatorul concursului.

Proiecte din deșeuri reciclabile, pentru un viitor eco

Printre obiectele realizate de cei peste 200 de tineri, am întâlnit unele cu adevărat utilizabile. Copiii au ales idei precum un suport de telefon din carton, un sistem de lumini făcut din sticle de plastic sau o canapea din carton care susține greutatea umană.

Am făcut o canapea reciclabilă din carton pe care o putem folosi în foișor sau, de ce nu, chiar în casă. Am lucrat la ea în jur de o săptămână. Întâi am făcut o schiță, apoi am procurat tuburile, am tăiat după un șablon și am început să o asamblăm. (Andreea Bucur, parte din echipa din Rm. Vâlcea, care a luat locul al III-lea)

Bineînțeles că nu au lipsit nici proiectele simpatice, ca ferma creată din hârtii și capace de plastic sau păpușica realizată din materiale reciclabile.

Am făcut o fermă din dopuri, carton, hârtie și pământ. Am făcut o casă, am pus fân, am făcut copaci și animale, am vopsit dopurile și în pământ am pus floricele. Am lucrat cam 4 ore și jumătate la proiectul acesta. Suntem o echipă de 9 copii. (Carmen Gabriela Brândușel, elevă în clasa a 6-a)

Am făcut o păpușă din ață, șervețele, o minge spartă și o sticlă de lapte. (Mariana Milescu, elevă în clasa a 9-a)

Cei 200 de elevi au fost însoțiți de 35 de profesori și au prezentat juriului un total de 60 de exponate.

 

Cristina Bălău – Radio Cluj

Împarte cu prietenii tăi: