Senatul României a aprobat cu majoritate de voturi o iniţiativă legislativă potrivit căreia producătorii de carne de porc vor beneficia în perioada 2017 – 2020 de un ajutor de la stat, pentru a face faţă concurenţei externe.

Senatorul PSD Ioan Chisăliţă spune că prin iniţiativa legislativă se încurajează dezvoltarea acestui sector.

„După 1989 acest sector a fost unul dintre cele mai deficitare, şi din cauza subvenţionării foarte proaste, şi din cauza creşterii costurilor de producţie, ceea ce face ca producţia de carne de porc să fi fost mai slab competitivă. Faptul că acest sector vine în completare cu sectorul de cereale ar putea fi şi unul dintre punctele care să stopeze poate migraţia din mediul rural către mediul urban, prin sprijinirea acestor forme asociative”, afirmă senatorul Ioan Chisăliţă.

Şi liberalii au votat în favoarea proiectului care va beneficia de un buget de aproximativ 450 de milioane de euro.

Senatorul PNL Costel Şoptică a atras atenţia că în prezent românii consumă mai multă carne din import.

„În acest moment peste 60 % din carnea de porc pe care o mâncăm în România este de import. În altă ordine de idei, este un sector vitregit şi a rămas aşa probabil şi din cauza acelor mulţi ani din urmă când am avut interzis pe de o parte la exportul cărnii de porc în carcase, nemaiputând să vorbim de porcul în viu. Ce este mai important, aceste sume care nu s-ar consuma în acest an vor fi reportate”, spune parlamentarul Costel Şoptică.

Senatul este prima Cameră sesizată, iniţiativa legislativă va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Împarte cu prietenii tăi: