Renumitul povestitor al satului Micherechi, Vasile Gurzău, ale cărui poveşti au fost culese, scrise şi editate în volum, s-a născut pe 16 martie 1898. În amintirea lui, conducerea Şcolii generale din Micherechi organizează în fiecare primăvară un concurs de povestire a celor mai talentaţi elevi. În cei 15 ani de când se organizează această întrecere am avut ocazia să cunoaştem numeroşi tineri, care au moştenit un adevărat har al povestirii. Oricare poveste, ori de câte ori o asculţi, reuşeşte să ne facă atractivă de fiecare dată personalitatea originală şi autentică a povestitorului micherechean.

În acest an la concurs s-au înscris 23 de tineri povestitori talentați. Evenimentul a început prin evocarea vieţii şi talentului de povestire a lui Vasile Gurzău de către eleva Debora Puha. Apoi, elevii clasei a 4-a au „încălzit atmosfera” prin prezentarea unei poveşti cu marionete. Concursul a fost deschis de directoarea Ana Benye, care a prezentat şi juriul, cel care avea menirea de a-i alege pe cei mai buni dintre cei buni. Şi de această, preşedinta juriului a fost doamna dr. Maria Gurzău Czeglédi, nepoata povestitorului, directoarea Liceului „N. Bălcescu” din Jula, ajutată de doamnele Anamaria Dulău Cozma, profesoară în pensie, Mariana Negreu Vetró, director al Centrului de Documentare şi Informare al AŢRU şi Eva Şimon, redactor-şef al revistei „Foaia românească”.

1

La eveniment a luat parte și consulul general a României la Jula, Florin Trandafir Vasiloni, şi conducerea satului Micherechi, primăriţa Margareta Tat şi viceprimarul Bertold Netea.

La fel ca de fiecare dată, a fost greu pentru juriu să aleagă câştigătorii, deoarece au fost mulţi copii buni la povestit, preşedinta juriului accentuând înainte de premiere următoarele: „Mă bucur nespus de mult că am cunoscut azi 23 de povestitori talentaţi, fiecare vorbind foarte bine şi corect limba română, iar mulţi dintre voi într-adevăr sunteţi înzestraţi cu harul povestirii”, a spus Maria Gurzău Czeglédi, care a atras însă atenţia, atât a elevilor cât şi a profesorilor sau a părinţilor care-i ajută pe copii, asupra alegerii poveştii, ca aceasta să fie potrivită pentru vârsta şi capacităţile copilului.

2

 

 

 

3

 

 

 

 

5

Evenimentul s-a încheiat cu depunerea coroanei de flori la placa memorială a povestitorului satului, aflată pe peretele bibliotecii, de către elevii şcolii şi nepoata (Maria Gurzău Czegledi) şi strănepoata (Vera Gurzău Cser) a lui Vasile Gurzău.

4

 

 

 

 

A consemnat: Eva Iova Șimon, redactor-șef Foaia românească

Împarte cu prietenii tăi: