Vă invit să ascultați Radio România Regional, emisiunea Galeria interpreților de muzică populară! Sunt Gabriela Rusu-Păsărin , realizatoarea acestui program, şi vă propun un popas la Vișina, jud. Olt pentru a descoperi împreună secretul cântecelor care fac bucuria sărbătorilor noastre.

Originar din Romanații Oltului, Constantin Enceanu este cel ce a adus în actualitate cântecele ce amintesc de satul de altădată marcat de sărbătorile de peste an. A rămas consecvent ideii că a fi pe placul publicului iubitor de folclor înseamnă a armoniza pasiunea pentru cântecele bătrânești și pentru melodiile care îl personalizează într-o galerie a interpreților de muzică populară. ”Stai cu mine omule, să-ți cânt” sau ”Hora de la Romanați” sunt doar două exemple care argumentează această putere de a convinge auditoriul că trecutul și prezentul pot coexista ca axe temporale într-un destin al interpretului, dacă acestea urmează firul decenței în interpretare, al prezenței în spațiul public ca imagine a unei familii frumoase . Viața interpretului este deopotrivă viața cântecelor sale și viața personală. Constantin Enceanu a știut să le îmbine armonios și astfel să repertoriul său să fie dorit a fi ascultat la marile sărbătorile familiale sau ale comunității. Vă oferim o emisiune – portret cu popasuri în amintire, cu descrierea unor obiceiuri aproape uitate (Fedeleșul), a pieselor de costum popular unice prin tehnica de confecționare (pieptarul de Vădastra) și cu cântece culese la Vădăstrița, toate într-o mărturisire de o jumătate de ceas la Galeria interpreților de muzică populară La Radio România Regional.

Enc 1

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

Împarte cu prietenii tăi: