Asociaţia artistică pentru promovarea tinerelor talente (AAPTT) în colaborare cu Primăria orașului Drăgănești-Olt a organizat FESTIVALUL NAŢIONAL DE FOLCLOR „LICĂ MILITARU” EDIȚIA I la  Drăgăneşti-Olt în data de 26.05.2017.  După o preselecție riguroasă bazată pe criterii de selecție și pe respectarea specificului acestui festival – concurs,  interpretarea unui fragment dintr-un cântec vechi bătrânesc și a unui cântecul specific ceremonialului nunții (cântecul de ascultare, cântecul miresei, cântecul bradului, hore/cântece de joc specifice ceremonialului de nuntă), juriul a decis următorul clasament:

 

Marele Premiu – Croitoru Roxana – jud. Gorj

Secțiunea soliști vocali :

                              Premiul I – Alexandru Simona – jud. Teleorman

                              Premiul al II-lea – Gaciu Constantin – jud. Olt

                              Premiul al III – lea – Mihalache Florin – jud. Caraș – Severin

                             Premiul al III – lea – Mârza Mădălina – jud. Bistrița Năsăud

                             Mentiune I – Gabriel Gorjeanu – Jud. Gorj

                             Mentiune II – Oancea Constantin – Jud. Sibiu

Secțiunea soliști instrumentiști :

                           Premiul I – Vârciu Tudor – jud. Alba

                           Premiul al II – lea – Pandurescu Cătălin – jud. Olt

Au fost aduse în actualitate cântece aproape uitate, dar și cele transmise din generație în generație la nunțile care constituiau momentul de bucurie a vieții, un rit de trecere care rostuia viața comunității și din care, mai târziu, se constituiau neamurile. Iar rapsozii, lăutarii satului știau cântece care însoțeau toate secvențele ceremonialului de nuntă. În cadrul festivalului –concurs ”Lică Militaru” au fost interpretate ”Cântecul bradului”, o variantă din Teleorman, ”Șade mireasa-n grădină” (din repertoriul Iustinei Băluțeanu), ”Hai mireasă, sui în car”(din repertoriul Valeriei Peter-Predescu), ”Spune ginerică, spune” (variantă de Dolj), cântec specific obiceiului primitul miresei pe pânză (din zona Dăbuleni, jud. Dolj), ”Nuneasca” sau ”Hora miresei” ca la Gorj,  sau cântece de joc precum ”Hai nuntași cu toți jucați” ca în Banatul de munte. Interpretarea vocală cu acompaniament de cobză, ca și repertoriul, au amintit de vestitul rapsod Lică Militaru, cel care făcea nunțile o sărbătoare de neuitat.

 Roxana în concurs 2

Simona Alexandru (1)

 

 

 

 

 

Florin Mihalache

A consemnat: Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

Foto: AAPTT

Împarte cu prietenii tăi: