Organizația Mondială a Sănătății  marchează pe 31 mai, Ziua Mondială fără Tutun si încercă, astfel, să tragă un semnal de alarmă asupra problemelor de sănătate.

Consumul de tutun este responsabil de pierderea a peste 40 de mii de vieți pe an în România și continuă să reprezinte cauza principală de boală care poate fi prevenită.
Medicii atrag atenția și asupra fumatului pasiv.
Specialiștii susțin că fumul de țigară poate să persiste în aer aproximativ două ore și jumătate, chiar și cu fereastră deschisă.
Inspirarea acestuia poate avea urmări nefaste asupra sănătății.
Acesta conține peste 4 mii de substanțe chimice, dintre care multe sunt toxice și iritante.

Fumatul crește riscul pentru 16 tipuri de cancer, printre acestea numărându-se cel de plămâni, de esofag, cancer oral, de faringe și laringe. De asemenea, fumatul poate cauza și alte tipuri de boli.

În primele 6 luni de la intrarea în vigoare a legii antifumat, au scăzut internările pentru infecții acute respiratorii și cardiace, dar și pentru afecțiuni ale copiilor spune profesor doctor Florin Mihălțan.

Renunțarea la fumat trebuie să pornească de la dorința reală a unei persoane de a nu mai avea acest viciu.
Oamenii fumează din două motive, spun doctorii.
Este vorba atât de dependența de nicotină, care se poate trata cu medicamente, cât și de o dependența pshihologica, unde e necesară o consiliere de specialitate.

Îngrășarea nu este cauzată de renunțarea la fumat, ci de înlocuirea țigărilor cu alimente hipercalorice și nesănătoase.
În București, anul trecut, au renunțat la acest viciu 60% din cei care au apelat la programul stop fumat, spune doctorul Magda Ciobanu.
Ea a precizat că nu are însă date privind persoanele care s-au reapucat de fumat.

Controlul asupra consumului de tutun ajută pe lângă efectele benefice asupra sănătății, și la reducerea sărăciei, a foametei, promovarea agriculturii sustenabile și combaterea schimbărilor climatice.

Pe de altă parte, taxele impuse pentru aceste produse pe bază de tutun pot fi folosite pentru programele de sănătate sau pentru alte programe de dezvoltare.

Împarte cu prietenii tăi: