Organizând Ziua Naţionalităţii Române, Autoguvernarea Română din Chitighaz a oferit chitighăzenilor sâmbătă, 27 mai, o zi plină de evenimente. A fost o acţiune cu un trecut de trei ani, dar care până acum a fost încadrată în programul sărbătorii satului: Festivalul Pogăciţelor. Astfel, primele două ediţii, în 2015 şi 2016, au avut loc în luna august. De data aceasta, organizatorii s-au gândit să iniţieze o acţiune de sine stătătoare, care să aibă loc în luna mai şi care să fie o a doua manifestare de amploare a satului. Ideea a fost bine primită, dovada fiind mulţimea chităghăzenilor care au umplut piaţa centrală unde s-au desfăşurat toate programele.

În orele dimineţii s-a dat startul unui concurs de gătit la care au participat multe echipe. De pildă, atât grupele de la grădiniţă, cât şi cele opt clase ale Şcolii de Naţionalitate Română au avut câte o echipă din care au făcut parte părinţii copiilor. Concursul a fost câştigat de echipa lui Ioan Bandula, care a gătit o ciorbă românească. Rezultatul a fost anunţat după-masă, reprezentanţii echipelor clasate pe primele trei locuri ale podiumului fiind invitaţi pe scenă, unde apoi, rând pe rând, au urmat programele susţinute de copiii şcolii şi grădiniţei române din Chitighaz, Ansamblul Folcloric Tradiţional „Bujorul”, Clubul Pensionarilor „Márki Sándor”, Asociaţia Româno-Maghiară din Chitighaz, Şcoala de Artă „Kaláris”, Gheorghe Gros şi Doina Bihorului, Corul Centrului Cultural din judeţul Timiş şi Company Band din Lipova. Datorită acestei formaţii din urmă, au răsunat la Chitighaz cunoscute piese ale muzicii uşoare româneşti. Ziua Românilor s-a încheiat cu un bal stradal alături de Ioan Laszlo din Vărşand.

A fost o zi care i-a adunat nu numai pe românii de azi, ci şi pe cei ai vremurilor de altădată. La Casa de Cultură a putut fi vizionată expoziţia profesoarei pensionare Maria Sarca Zombai cu titlul „Din trecutul naţionalităţii române”. Pe lângă câteva feţe de masă caracteristice localităţii, au fost expuse multe fotografii care ne-au dus înapoi cu multe decenii, povestindu-ne despre cele mai importante momente ale chitighăzenilor de odinioară. Înaintaşii noştri au fost surprinşi participând la nuntă, înmormântare, lucrând în gospodărie şi în multe alte activităţi dintre care astăzi cele mai multe nu mai sunt practicate. Fiind cu o zi înaintea Zilei Copiilor, au fost organizate programe şi pentru cei mici.

 

Interlocutori: preşedintele Autoguvernării Româneşti din Chitighaz, Alexandru Finna; Livia Rotar, membră a Corului pesnsionarilor; Ioan Bandula, cel care i-a adus pe scenă pe vechii dansatori din Chitighaz. Reporter: Tiberiu Boca

 A consemnat Adam Bauer, redactor MTVA – Radiodifuziunea Ungară, Emisiunile în limba română

Foto: Maria Sarca Zombai

89653421

Împarte cu prietenii tăi: