Ivo Gheorghiev, președinte al “AVE” Uniunea Etnicilor Români din Bulgaria și al Casei de Cultură Sfânta Teofana Basarab, decorat de Președintele României în 2010, cu ordinul merit cultural în grad de ofițer, Categoria G, Culte. şi soţia sa Lucica Gheorghiev, recent premiată de Institutul Cultural Român pentru promovarea culturii româneşti în comunităţile româneşti din Bulgaria sunt cei ce au înfiinţat Biblioteca Românească Albotina din Vidin şi au susţinut cursurile în limba română pentru copiii din comunităţile româneşti din Bulgaria. Sunt cei ce au însoţit rapsodul popular Ilie Uceanov din Belene la Festivalul Naţional al cântecului popular românesc Maria Lătăreţu de la Tg.-Jiu.

Ansamblul din Vidin

 

 

 

(Ansamblul din Vidin condus de Lucica Gheorghiev)

Cu acest prilej am realizat o emisiune despre păstrarea cântecelor vechi româneşti dincolo de Dunăre şi readucerea lor în actualitate prin interpretarea rapsozilor atât la sărbătorile de peste an, cât şi în festivaluri naţionale de folclor.

 

O emisiune de Gabriela Rusu-Păsărin, realizator în Grupul Operativ al Departamentului Studiourilor Regionale, Societatea Română de Radiodifuziune

Împarte cu prietenii tăi: