Aneta-Pavalache-la-MagnoacA plecat cîte puţin, mai întâi la pensie, apoi la Paris, unde a făcut încă o carieră strălucită, didactică. La Iaşi nu a revenit decât pentru scurt timp în urmă cu vreo 20 de ani şi iarăşi pentru o zi sau două, anul acesta, când fiica ei, pianista Alina Pavalache a adus-o acasă, forţată de necesitatea unor reglementări de acte.
Dar marea artistă lirică Aneta Pavalache nu a pierdut niciodată strălucirea celor 30 de ani de carieră scenică desfăşurată la Iaşi şi pe scenele lumii.
Soprana Aneta Pavalache a absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu” din București, clasele de operă, dar și clasa de lied și oratoriu. Își începe cariera solistică la Filarmonica din București și debutează cu rolul Mimi din opera „Boema” de Puccini la Opera din Iași, în stagiunea 1957-1958.
Tehnica sa excepțională și ambitusul mare al vocii i-au permis să abordeze de-a lungul celor 30 de ani de carieră roluri diverse, de la Constanze din „Răpirea din serai”, Suzanne din „Nunta lui Figaro”, Pamina din „Flautul Fermecat”, Violetta din „La Traviata”, Gilda din „Rigoletto”, Madame Butterfly, Aida, Desdemona din „Otello”, Lucia de Lammermoor… până la Rosalinda din „Liliacul” sau Hanna Glawari din „Văduva Veselă”, ca și numeroase titluri vocal-simfonice sau lieduri.
Cariera Anetei Pavalache s-a desfășurat pe numeroase scene ale lumii: în Rusia, Georgia, Ungaria, Bulgaria, Italia, Germania, Austria, Franța, Grecia, Egipt, Liban, India etc.
Încă din primii ani și-a aplicat pasiunea pentru pedagogie prin cursurile susținute ca profesor la Conservatorul George Enescu din Iași. Stabilită în Franța din 1986, şi-a împărtăşit arta unor tineri artişti în devenire alături de mezzosoprana şi prietena sa ieşeancă celebră.
Viorica Cortez la Conservatorul Național Superior de Muzică din Paris și a fost profesor la Conservatorul Rus „Serghei Rahmaninov” din Paris. Discipolii ei au obținut numeroase premii internaționale și au cariere artistice strălucitoare. În ultimii ani a susținut cursuri de canto în cadrul Întâlnirilor Muzicale de la Magnoac.
Ne luăm rămas bun de la această mare voce şi artistă excepţională mai întîi la Capela Cimitirului Eternitatea, unde este depus corpul său începând de marţi, 15 iunie, ora 17.00.
Joi, 15 iunie, de la ora 10.30, are loc o Ceremonie în Foyerul Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” – Opera Naţională Română din Iaşi, iar înhumarea are loc de la ora 12.00 la Cimitirul Eternitatea.
Sincere condoleanţe familiei îndurerate.
Dumnezeu să o primească în pacea sa cu lumină şi iubire eternă!

Împarte cu prietenii tăi: