Ziua internațională a energiei eoliene este marcată anual la 15 iunie, cu scopul de a oferi posibilitatea descoperirii acestui tip de energie, a puterii și posibilităților pe care le deține, reducând astfel poluarea cauzată de producerea energiei din arderea combustibililor fosili.

În iarna trecută, energia eoliană a fost singurul segment energetic din România care a asigurat necesarul vârfurilor de consum, a precizat pentru Radio Reşiţa dr. ing. Christian Paul Chioncel – prorectorul Universităţii „Eftimie Murgu” din Reşiţa:

„România a avut pentru prima dată o experienţă chiar foarte pozitivă în acest sens, când iarna aceasta, în lunile ianuarie şi februarie, după acele temperaturi record, producţia din domeniul eolian a fost cea care nu doar a menţinut preţul energiei electrice scăzut ci a şi asigurat în mare parte necesarul de consum.”

La nivel de judeţ, Universitatea tehnică din Reşiţa, monitorizează potenţialul eolian din sud-vestul ţării şi practic demonstrează acest lucru prin cele două parcuri eoliene existente în Caraş-Severin:

„Judeţul caraş-Severin se numără printre zonele din ţară cu potenţial eolian deosebit, pe locul doi după tradiţionala Dobrogea, aşa numită Mekka a energiilor eoliene din ţara noastră. Universitatea din Reşiţa în parteneriat cu Consiliul Judeţean Caraş-Severin a câştigat, cu mai mulţi ani în urmă, un proiect prin intermediul căruia se realizează monitorizarea potenţialului eolian al acestui judeţ şi faptul că practic Caraş-Severin este fruntaş în acest domeniu îl demonstrează existenţa a două parcuri eoliene cu o capacitate de 48 de MW în zona Clisurii Dunării şi un altul ceva mai mic de 9 MW în zona Oraviţa”.

În ceea ce priveşte staţia experimentală de pe Semenic construită înainte de 1989 de Politehnica Timişoara şi IMG Bocşa este dezafectată în totalitate şi nu a produs niciodată vreun kilowat de energie eoliană, a mai spus Christian Paul Chioncel.

Amintim că, la nivel mondial energia eoliană reprezintă unul dintre sectoarele industriale cu cea mai rapidă rată de creștere. (Hardy Cvoica)

Împarte cu prietenii tăi: