Asociaţiile de pacienţi au demarat o campanie de strângere de semnături pentru aprobarea legii tuberculozei, la un an de zile de la depunerea în parlament a proiectului de lege.
Petiţia este susţinută și de Organizaţia de luptă împotriva tuberculozei la nivel mondial și își propune să impulsioneze votarea actului normativ.
Una dintre cele mai mari realizări ale acestei legi se referă la introducerea unui ajutor cu care pacienții își vor putea cumpăra hrană pentru o mai mare reușită a tratamentului.
Ştefan Răduţ, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză:
Reglementează, în primul rând, tot ce înseamnă suport social pentru pacientul cu tuberculoză. Majoritatea pacienților sunt persoane care nu au venit și tratamentul lor, vindecarea lor, depinde foarte mult de stilul de viață și de cum se hrănesc. Dacă nu au bani, nu se hrănesc. Această lege presupune acordarea unor norme de hrană pentru pacienții cu tuberculoză, bineînțeles, dacă nu renunță la tratament. Deci, dacă un pacient își ia tratamentul în luna respectivă, la sfârșitul lunii primește niște tichete sau niște bani cu care își poate cumpăra mâncare”.
Ștefan Răduț a mai declarat pentru Radio Tg.Mureș că proiectul de lege introduce și concediu medical plătit pe întreaga durată a tratamentului:
Concediul medical, pentru cei care lucrează cu forme legale, este de maxim un an de zile, iar tratamentul durează, de cele mai multe ori, peste 2 ani. Asta înseamnă că, după un an de zile, omul, ori trebuie să se pensioneze medical, dar pensia medicală este extrem de mică, ori trebuie să se întoarcă la serviciu. O parte dintre pacienți se întorc la serviciu, dar chestia asta este destul de complicată pentru că tratamentul are o serie de efecte care, unor categorii de pacienți, pur și simplu nu le permite să lucreze”.
Datele oficiale arată că în fiecare zi trei români mor din cauza acestei afecţiuni, iar 12000 se îmbolnăvesc anual.
Pacienţii cred că adoptarea acestei legi ar reduce aceste cifre ce clasează România pe primul loc în Europa în privinţa deceselor provocate de TBC.

Împarte cu prietenii tăi: