La finele săptămânii trecute la școlile generale din Ungaria clopoțelul a sunat pentru ultima dată. Și elevii din școlile românești și-au luat rămas bun de la instituțiile care le-au fost a doua casă în ultimii opt ani. La Bătania și-au încheiat studiile 11 copii.

Sunetul clopoțelului anunță un final, dar și un nou început. Aula școlii generale românești „Lucian Magdu” s-a dovedit a fi neîncăpătoare pentru elevii, profesorii, părinții și bunicii celor 11 absolvenți.  Amfitrioana zilei a fost directoarea adjunctă Viorica Şutea, care i-a salutat și pe invitații care au onorat cu prezența: între alții, Traian Kreszta, purtătorul de cuvânt al românilor în Parlamentul de la Budapesta, fiul al orașului, Gheorghe Mihuț, președintele autoguvernării locale românești și primarul localității, Marjai János. După ce au fost intonate imnurile de stat ale Ungariei și României, și-au luat rămas bun de la absolvenți elevii din clasa a VII-a, care au înmânat trăistuțele cu merinde pentru lungul drum care-i așteaptă, inclusiv directoarei Iulia Olteanu și dirigintelui Albert David. Festivitatea s-a întins anul acesta un pic mai mult, pentru simplul fapt, că absolvenții au dorit să-și exprime, fiecare în parte, trăirile și experiențele acumulate în decursul celor opt ani, s-au adresat colegilor cu umor și profesorilor cu recunoștință. Festivitatea s-a încheiat cu intonarea tradiționalului imn al absolvenților, „Gaudeamus igitur”.

Cu tristețe însă, din interviul realizat cu directoarea școlii, Iulia Olteanu, am aflat că unii părinți, din motive financiare, nu-și pot permite să-și trimită copilul la Liceul românesc „Nicolae Bălcescu”din Jula, chiar dacă acești copii sunt foarte talentați și și-ar dori mult să-și continue studiile în limba română.

Celor 11 tineri deosebit de simpatici, emoționați până la lacrimi, dar însetați de a cunoaște viitorul, precum și tuturor absolvenților de clasa a VIII-a din școlile românești din Ungaria, le dorim mult succes, curaj şi o vacanță minunată!

Interlocutori: elevii Ristin Clara Fabiana, Stan Teodor şi Şimon Tiberiu Emanuel; dirigintele Albert David; directoarea şcolii, Iulia Olteanu

A consemnat: Iulia Kaupert, redactor coordonator, emisiunile în limba română, Radiodifuziunea Ungară/MTVA

Foto: Bodóczky Gábor, Șc. gen. Lucian Magdu, Bătania

Împarte cu prietenii tăi: