UPDATE ORA 19:00 Semnăturile viruşilor au fost verificate în sistemul informatic Ţiţeica şi nu apar la cele 54 de instituţii beneficiare.

Cele 54 de instituţii româneşti protejate prin Sistemul naţional de protecţie a infrastructurilor IT&C împotriva ameninţărilor provenite din spaţiul cibernetic, cunoscut şi sub numele de sistemul Ţiţeica, nu sunt afectate de atacul de tip ransomware care afectează Ucraina şi alte state din zonă, a declarat, azi, purtătorul de cuvânt al SRI, Ovidiu Marincea.
Potrivit acestuia, o campanie ransomware masivă afectează Ucraina şi alte state din regiune, iar proiectul desfăşurat de NATO în Ucraina, prin care România a furnizat echipamente şi consultanţă cibernetică ţării vecine, nu acoperă decât zona guvernamentală.
Este vorba despre cea mai recentă versiune de ransomware Petya ce vine împachetat cu ransomware-ul Mischa, practic o versiune de ransomware 2 în 1 cunoscut şi ca GoldenEye, a explicat Marincea.
Purtătorul de cuvânt al SRI a mai spus că pentru protecţie este necesară o copie de siguranţă a datelor, actualizarea la zi a sistemului de operare şi un antivirus cu licenţă.

Agerpres

***

Companii și instituții din România și din alte țări din regiune, printre care Ucraina și Rusia, au fost afectate azi de o nouă amenințare cibernetică de tip ransomware, denumită GoldenEye, care criptează datele utilizatorilor și apoi solicită recompensă, se arată într-un comunicat Bitdifender .
Spre deosebire de alte versiuni de ransomware, care blochează datele utilizatorilor de pe calculatoarele infectate și apoi solicită recompensă pentru a le reda accesul, noua versiune GoldenEye nu le permite victimelor să mai folosească dispozitivul infectat, dat fiind că, după ce termină procesul de criptare a datelor, forțează calculatorul să se închidă și îl face inutilizabil până la plata recompensei de 300 de dolari”, precizează experții companiei.
Potrivit sursei citate, toți clienții Bitdefender care au soluția de securitate actualizată la zi sunt protejați în fața noii amenințări.

Împarte cu prietenii tăi: