Înscrierile pentru concursul de admitere la toate specializările din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi au loc online şi încep luni.

Purtătorul de cuvânt al UMF Iaşi, Ivona Burduja, a declarat pentru AGERPRES că înscrierea pentru concursul de admitere se va desfăşura în perioada 17 – 23 iulie şi are două etape, prima constând în completarea formularului de înscriere online până pe 23 iulie, ora 11.00, iar cea de-a doua etapă – în depunerea dosarului de înscriere la Institutul de Anatomie sau la Facultatea de Farmacie, funcţie de studiile pentru care optează fiecare concurent al cărui dosar a fost considerat valid.

‘Pentru candidaţii care nu au acces la internet, s-au pus la dispoziţie calculatoare la Biblioteca UMF, din strada Vasile Alecsandri nr. 7, unde pot completa aceste formulare astfel: în perioada 17 – 21 iulie, în intervalul orar 9 – 13, în perioada 22 – 23 iulie, în intervalul orar 9 – 11. Taxa de înscriere la Concursul de Admitere a rămas la acelaşi nivel cu anii precedenţi. Astfel, la specializările Medicină, Medicină Dentară, Farmacie, Asistenţă Medicală Generală taxa este de 350 de lei, pentru specializările Nutriţie şi Dietetică, Tehnică Dentară, Balneofiziokinetoterapie şi Recuperare taxa este de 250 de lei, iar la specializarea Bioinginerie de 150 de lei. Concursul de admitere va avea loc în data de 26 iulie, sub forma unui test grilă. Concursul va avea durata de trei ore, cu începere de la ora 10.00. Clasificarea candidaţilor se va face în ordinea descrescătoare a mediei, în care o pondere de 90% va avea nota obţinută la testul grilă, iar 10% media de la Bacalaureat’, a declarat Ivona Burduja.

Pentru anul universitar 2017-2018 concursul de admitere se organizează pe domenii de licenţă, la Medicină, Medicină Dentară, ambele facultăţi având durata studiilor de 6 ani, Facultatea de Farmacie, cu durata studiilor de 5 ani, Facultatea de Asistenţă Medicală Generală, cu durata studiilor de 4 ani, Facultatea de Bioinginerie, cu durata studiilor 4 ani, Colegiul de Nutriţie şi Dietetică, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Balneo-fiziokinetoterapie şi recuperare, cu durata studiilor 3 ani, Colegiul de Tehnică Dentară, cu durata studiilor 3 ani.

‘Admiterea la studii superioare în Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ din Iaşi, pentru toate ciclurile universitare, atât pentru locurile finanţate de la bugetul de stat, cât şi pentru locurile cu taxă, se realizează numai prin concurs de admitere, în limita locurilor aprobate pentru anul respectiv. Candidaţii din acest an la concursul de admitere la Universitatea de Medicină şi Farmacie ‘Grigore T. Popa’ Iaşi vor concura pe acelaşi număr de locuri bugetate ca cel de anul trecut’, a precizat Burduja.

Potrivit sursei citate, cele 694 de locuri la buget au fost distribuite astfel: 297 la Medicină, 50 la Asistenţă Medicală Generală, două la Nutriţie şi Dietetică, 87 la Medicină Dentară, 30 la Tehnică Dentară, 98 la Farmacie, 70 la Balneofiziokinetoterapie şi recuperare şi 60 la Bioinginerie Medicală.

‘Dacă la buget nu sunt surprize, a crescut în schimb numărul de locuri cu taxă în lei şi în valută, cu 95 mai multe decât anul trecut. Cele mai multe locuri cu taxă s-au suplimentat la Medicină, pentru seria în limba engleză – 200 în total, cu 50 de locuri mai mult faţă de anul trecut şi 100 de locuri pentru seria în limba franceză la Medicină Dentară, cu 30 mai multe faţă de cifra aprobată anul trecut’, a declarat Ivona Burduja.

Pentru perioada admiterii, UMF Iaşi pune la dispoziţie 80 de locuri de cazare în căminele E5 şi 1 Mai B, tariful de cazare fiind de 50 lei de persoană pe zi. Cererile de cazare se depun la Serviciul Facilităţi studenţi, de la parterul căminului E5, în perioada înscrierilor pentru concursul de admitere, în intervalul orar 9 – 15.00.

To mâine începe admiterea şi la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi.

Absolvenţii de liceu au la dispoziţie cinci zile pentru a se înscrie la una dintre cele 15 facultăţi ale Universităţii , fiind oferite 3.400 de locuri bugetate, conform reprezentanţilor instituţiei de învăţământ superior.

Prof. univ. dr. Mihaela Onofrei, ordonator de credite la UAIC, a declarat că pentru anul universitar 2017 – 2018 înscrierile se desfăşoară în perioada 17 – 21 iulie, absolvenţii de liceu având la dispoziţie 3.400 de locuri bugetate, cărora li se adaugă alte 196 de astfel de locuri, destinate candidaţilor de etnie romă şi românilor de pretutindeni, precum şi 81 de specializări orientate spre ştiinţe reale şi umane.

Olimpicii vor fi admişi direct pe locuri bugetate la facultatea la care se înscriu, fără a trece prin selecţia de dosare sau examen.

Pentru master oferta academică este mai bogată, aceasta constând în 128 de specializări cu 2.295 de locuri bugetate.

Ca şi în anii anteriori, la cinci dintre cele 15 facultăţi ale UAIC Iaşi admiterea se va face pe bază de concurs. Printre facultăţile care vor avea o probă suplimentară la admiterea la licenţă, pe lângă dosar, se numără Facultatea de Drept, unde candidaţii vor susţine un test la Limba română, care va consta în proporţie de 50% la media finală de admitere.

La Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, absolvenţii care optează pentru specializarea Educaţie Fizică şi Sportivă vor susţine o probă sportivă eliminatorie, iar pentru specializarea Kinetoterapie şi motricitate specială, un test scris la Biologie.

La Facultatea de Psihologie şi Ştiinţe ale Educaţiei, specializarea Pedagogia Învăţământului primar şi preşcolar, absolvenţii vor trebui să susţină o probă eliminatorie de aptitudini muzicale, la fel ca şi la Facultatea de Teologie Ortodoxă, unde la specializarea Teologie Ortodoxă Pastorală candidaţii vor da o probă vocaţională de muzică, iar 50% din media de admitere va fi rezultatul unei probe scrise de specialitate.

Şi la Facultatea de Teologie Romano-Catolică, la specializarea pastorală, media de admitere va consta într-un procent de 40% din nota de la proba orală la Teologie Dogmatică.

Absolvenţii de liceu care doresc să devină studenţi la Facultatea de Informatică, specializarea Informatică, vor susţine un test scris la Matematică sau Informatică, care va reprezenta jumătate din media finală. Pentru liniile de studiu internaţionale, candidaţii vor susţine şi un test de limbă străină.

Doar în cazul în care nu se vor ocupa toate locurile la prima sesiune de admitere, Universitatea ”Alexandru Ioan Cuza” va organiza o a doua perioadă de înscrieri, în intervalul 7 – 9 septembrie 2017. (Agerpres/FOTO arhiva rador)

Împarte cu prietenii tăi: