Potrivit datelor oficiale, furnizate de primăriile din județ și de Inspectoratul Școlar Județean Mureș, mai mult de 5.000 de copii au cel puțin un părinte plecat la muncă în străinătate.

Mulți dintre ei au ambii părinți sau unicul părinte plecat în timp ce ei sunt lăsați în grija bunicilor, a rudelor, unii ajungând chiar în casele de copii.

Reprezentanții Organizației Salvați Copiii cred că numărul copiilor aflați în această situație este, de fapt, mai mare deoarece nu toți anunță autoritățile de plecarea lor.

Coordonator programe în cadrul Salvați Copiii Mureș, psiholog, Cristina Pantea:
Numărul copiilor (fără părinți alături de ei), din nefericire, putem spune că e în creștere. Foarte mulți părinți aleg să muncească în străinătate. În județul Mureș sunt peste 5.000 de copii în această situație. Cel mai des este întâlnită situația în care pleacă un singur părinte. În această situație nu este obligat să anunțe la primărie deoarece rămâne cu celălalt reprezentant legal. Dar, într-adevăr sunt copii lăsați în grija bunicilor sau a altor rude.”

Psihologii avertizează că pe termen scurt și lung copiii care cresc perioade îndelungate fără nici un părinte alături de ei, suferă serioase tulburări emoționale și comportamentale. De asemenea, o bună parte din ei au probleme la învățătură.

Împarte cu prietenii tăi: