Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a anunţat, marţi, că Municipalitatea nu renunţă la intenţia de a implementa benzile unice, dar nu a dorit să precizeze o dată exactă pentru reluarea acestui proiect, subliniind că este necesară o pregătire temeinică.

„Împreună cu Brigada Rutieră, în această perioadă stabilim exact care sunt zonele în care vor funcţiona benzile unice şi de această dată vom pregăti mult mai bine implementarea acestui sistem. Nu avem de ce să renunţăm la această procedură de a fluidiza traficul, pentru motivul foarte important că este un proiect care a fost aplicat în toate marile capitale europene cu succes şi nu avem de ce să fim noi altfel. E adevărat, trebuie o mai bună pregătire, mai bună informare a publicului şi trebuie să mai luăm câteva măsuri înainte de a anunţa şi a debuta traseele de benzi unice”, a spus ea.

Totodată, Gabriela Firea a anunţat că, începând din toamnă, în zonele în care există parcări publice sau private, nu va mai fi permisă parcarea gratuită, aşa cum se face în prezent.

Edilul general şi-a exprimat nemulţumirea legată de faptul că a durat foarte mult stabilirea modelului pentru cele şase parcări de tip park and ride, prevăzute în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă.

„Parcările de tip park and ride, cele care se construiesc la intrarea în Municipiu, au depăşit acum perioada de pregătire a documentaţiilor: două dintre ele au trecut deja de comisia de avizare. Am şi eu o nemulţumire – ca toţi bucureştenii – pentru că a durat foarte mult timp pentru a se selecta modelul de parcare park and ride. Eu merg pe principiul că parcările sunt urgente şi nu trebuie să aşteptăm un an de zile pentru a alege design-ul unei astfel de parcări, pentru că ele sunt foarte aşteptate, în special de persoanele care tranzitează Bucureştiul, care vin din Ilfov şi judeţele limitrofe, care aşteaptă aceste parcări de la intrarea în Capitală, pentru a putea să lase autoturismul personal şi să ia un mijloc de transport în comun”, a menţionat Firea.

Gabriela Firea a arătat că, în ciuda faptului că şi-ar dori o realizare mai rapidă a acestor parcări, drumul ‘de la decizie la tăierea unei panglici’ este: realizarea studiului de fezabilitate, întocmirea caietului de sarcini, lansarea licitaţiei, stabilirea câştigătorului, perioada contestaţiilor, semnarea ordinului de începere a lucrărilor şi construcţia propriu-zisă.

Potrivit acesteia, PMB a demarat procedurile de licitaţie şi pentru parcările prevăzute de pentru centrul Capitalei. Ea a anunţat, de asemenea, că în acest an vor fi construite o sută de parcări la punctele termice.

Primarul general a atras atenţia asupra faptului că în Capitală, doar în acest an, au apărut 50.000 de maşini noi.

Totodată, ea a declarat că nu este de acord cu instituirea unui timbru de mediu pentru zona centrală, însă a admis că o astfel de măsură ”ar aerisi, ar rezolva problema circulaţiei în Capitală”, dar ar crea „anumite nemulţumiri”.

Împarte cu prietenii tăi: