Este vorba de sume de peste 4 milioane de euro, investiții realizate în 2016 și 2017, în retehnologizare și în linii noi de fabricație. Scopul este reducerea muncii manuale și protejarea angajaților, a declarat astăzi directorul general al companiei, Cornel Cărămizaru:

”Am instalat o linie nouă care produce peturi, în valoare de 3 milioane de euro, investiție care a necesitat regânduirea întregii fabrici, din punct de vedere a fluxului. Am mai investit în zone care să ne aducă eficientizarea activității, reducerea muncii manuale sau a riscurilor, anul acesta am cumpărat un paletizor nou, iar până acum am investit în jur de 1 milion de euro în proiecte mai mici, de creștere a capacității de fermentare. Aceste investiții în general sunt legate de siguranța și de capacitatea noastră de a oferi angajaților noștri un mediu sigur, să le permită să-și facă munca în cea mai bună stare fizică.”

Caracteristic companiei este colectarea laptelui din România, în principal din Ardeal, zilnic în jur de 200.000 litri de lapte.

Cornel Cărămizaru a explicat că Friesland colectează lapte de la aproximativ 420 de fermieri, respectiv de la 1.200 de producători sau intermediari.

Directorul general al companiei a accentuat faptul că ei se concentrează asupra fermelor cu cel puțin 25 de vaci și pe termen lung există programe de colaborare, inclusiv de finanțare a fermierilor români:

”Încercăm să-i ajutăm pe partea de management al fermelor, pe partea de investiți și, pentru că suntem o companie deținută de niște fermieri, avem programe care ne permit să îi punem în contact cu ceea ce se întâmplă cu zona aceasta a fermelor din vest, în care fermieri din România vor fi puși în contact cu fermieri din Olanda. Există ajutoare financiare punctuale, atunci când fermierii ne solicită acest lucru, și investiția respectivă este făcută în fermă și ne poate ajuta să continuăm colaborarea. Există facilitarea unor instrumente financiare, în așa fel încât să le dăm acces – aici nu e o problemă doar de finațare ci și una de subvenție, când vine subvenția, dacă vine…”

Frieslant Campina este de fapt o cooperativă, constituită din mai mulți fermieri olandezi și germani, iar în România are operaționale 2 fabrici- la Cluj și Tîrgu Mureș, și două depozite- la Tîrgu Mureș și București.
În fiecare lună, la Tg. Mureș sunt procesați 4,4 milioane de litri de lapte, fiind produse lunar 3,5 milioane de sticle de lapte și iaurturi.

Împarte cu prietenii tăi: