LE VIF (Belgia), 26 iulie 2017 – Guvernul polonez „nu va accepta niciun șantaj din partea oficialilor UE” cu privire la reformele sale din justiție, a declarat miercuri purtătorul său de cuvânt, Rafal Bochenek, ca reacţie la amenințarea cu sancțiuni a Bruxelles-ului.

„Nu vom accepta niciun șantaj din partea oficialilor UE, mai ales unul care nu este bazat pe fapte”, a afirmat Rafal Bochenek,potrivit agenției de știri PAP.

„Toate legile elaborate de Parlamentul polonez sunt în concordanță cu Constituția și cu normele democratice. Regretăm că (vicepreședintele Comisiei Europene) Frans Timmermans, care nu cunoaşte proiectele de legi şi legislaţia poloneză, critică pe nedrept Polonia”, a continuat purtătorul de cuvânt.

Comisia Europeană a avertizat miercuri că este „gata să inițieze imediat procedura de la articolul 7” împotriva Poloniei, care poate duce la suspendarea drepturilor de vot în UE, în caz de revocare a judecătorilor de la Curtea Supremă a țării.

La rândul său, viceministrul polonez de externe însărcinat cu afaceri europene, Konrad Szymanski, a declarat: „Comisia Europeană ar trebui să ia în considerare într-o măsură mai mare în deliberările sale că organizarea justiţiei ţine de competența statelor membre, care îşi iau propriile decizii în cadrul propriului lor proces politic și legislativ”.

„Polonia va răspunde concret şi în timp util la observațiile specifice ale Comisiei Europene”, a adăugat el. Executivul UE a anunțat de asemenea că va declanșa o procedură de infracţiune – o măsură mai frecventă ce poate duce la sancțiuni financiare – împotriva Varșoviei, după publicarea oficială a noii legi privind organizarea instanțelor de drept comun.

Aceasta este una dintre reformele justiției poloneze împotriva căreia președintele polonez Andrzej Duda nu a folosit veto luni, spre deosebire de celelalte două texte de lege.

http://www.levif.be/actualite/international/varsovie-refuse-tout-chantage-de-l-ue-sur-la-reforme-de-la-justice/article-normal-697831.html

Traducerea: Rodezia Costea, RADOR

Împarte cu prietenii tăi: