Anul trecut, prețul metrului ster de lemn de foc se ridica la 110 lei, iar acum a ajuns la minimum 200 de lei, afirmă senatorul de Mureș, Cristian Chirteș.

El a atras atenția astăzi, într-o conferință de presă, că este pentru al treilea an consecutiv când ar putea reaparea o criză a lemnului de foc.

Parlamentarul susține că există primării care preferă să vândă la străini această materie primă:

”Comunele care dețin păduri comunale să facă presiuni la ocoalele silvice, să le marcheze acest lemn, și composesoratele să aibă prioritate în punerea în valoare a lemnului de foc pentru populație. Sunt primării care preferă să-l vândă pe picior la firme străine, astfel nici 20% din lemnul pădurilor comunelor nu ajung la cetățeni. Astfel, lemnul de foc va ajunge mai scump decât lemnul de lucru, ori dacă la o locuință îți trebuie undeva la 10-15 metri steri, cu 200 sau 250 de lei metrul, cred că va ajunge aproape cât gazul.”

Senatorul spune că va analiza localitățile mureșene pentru a vedea cum au rezolvat problema lemnului de foc și a promis că din luna septembrie va face publice numele primarilor care nu și-au făcut treaba.

În România, 3 milioane de locuințe folosesc lemnul pentru încălzire pe timp de iarnă, la un necesar mediu de 7 milioane de metri cubi pe sezon.

În județul Mureș există peste 30.000 de locuințe în județul Mureș încălzite cu lemne, care au un necesar de 140.000 metri cubi.

Împarte cu prietenii tăi: