UPDATE: Reprezentanţii Guvernului României şi ai Ambasadei Spaniei la Bucureşti au stabilit astăzi o serie de măsuri privind prevenirea şi combaterea cazurilor de exploatare a românilor aflaţi la muncă în Spania.

Una dintre acestea vizează crearea unor grupuri de lucru la nivelul ministerelor de Interne, Externe, Muncii şi Justiţiei Sociale pentru problematica abuzurilor şi a sclaviei moderne.

De asemenea, Ministerul Românilor de Pretutindeni va lansa săptămâna viitoare un proiect-pilot de comunicare şi informare în Botoşani, Suceava şi Neamţ, trei dintre judeţele de provenienţă ale celor mai mulţi dintre românii plecaţi la muncă în Spania. În plus, Guvernul va acorda asistenţă pentru victimele exploatării prin muncă sau ale traficului de persoane.

Potrivit Executivului de la Bucureşti, comunitatea de români din Spania numără peste un milion de persoane care deţin rezidenţă, cărora li se adaugă aproximativ 400 de mii de muncitori sezonieri.

Premierul Mihai Tudose l-a convocat, luni, 31 iulie, la Palatul Victoria, pe ambasadorul Spaniei la Bucureşti, Ramiro Fernández-Bachiller, pentru a discuta despre cazurile de români exploataţi în Spania.

La întâlnire urmează să participe şi ministrul pentru românii de pretutindeni, Andreea Păstîrnac – au precizat surse guvernamentale.

Întâlnirea dintre premierul Mihai Tudose şi ambasadorul Spaniei la Bucureşti a fost programată după ce, numai în ultima săptămână, autorităţile din Italia şi Spania au descoperit zeci de români exploataţi de angajatorii lor din aceste ţări. De altfel, mai multe organizaţii civice le-au cerut autorităţilor de la Bucureşti să se implice mai mult în problemele românilor din afara ţării şi chiar să-i acorde atribuţii sporite Ministerului pentru Românii de Pretutindeni.

Împarte cu prietenii tăi: