10 mai Ziua Europeană a Curăţeniei!
Publicat de DSRNetworkAdmin, 16 mai 2014, 12:05 / actualizat: 28 mai 2014, 3:02
Minivacanţa de săptămâna trecută s-a tradus şi printr-o solicitare maximă a spaţiilor verzi limitrofe oraşelor, a zonelor turistice uşor accesibile. Cu atât mai oportună ne poate părea recenta iniţiativă de a declara 10 mai Ziua Europeană a Curăţeniei! Prin ce se traduce aceasta? Detalii ne oferă Papp-Zakor András de la Radio România Cluj, în rubrica Local, regional, european:
Transcript:
Zi de zi cantităţi uriaşe de deşeuri ajung unde nu ar trebui: pe străzi, în zonele verzi, în apele şi în pădurile Europei. Milioane de cetăţeni se mobilizează, participând – după posibilităţi – regulat sau măcar ocazional la acţiuni voluntare de curăţenie. Let’s Clean Up Europe – Pentru o Europă mai curată este o iniţiativă menită să stimuleze şi mai mult acest tip de acţiuni, de a creşte gradul de conştientizare privind amploarea problemei pe care o reprezintă deşeurile şi de a-i încuraja pe cei care vor să contribuie activ la îmbunătăţirea situaţiei.
Domnul Janez Potočnik, comisar european pe probleme de mediu adresa îndemnul: „Este o iniţiativă concretă, prin urmare haideţi să ne punem cizmele şi mănuşile! Cu toţii dorim să locuim în cartiere curate, aşadar împreună să facem curăţenie în Europa!”
Evenimente legate de Ziua Europeană a Curăţeniei se vor derula în 15 state membre ale Uniunii, precum şi în Andorra, Bosnia şi Herţegovina, Norvegia, Serbia şi Turcia.
Comisia Europeană promovează evenimentul, însă acţiunile concrete din fiecare ţară vor avea un caracter independent, local şi cetăţenesc, coordonarea făcându-se la nivel naţional.
România participă şi ea la activităţile legate de Ziua Europeană a Curăţeniei, campania de promovare şi acţiunile de curăţenie fiind corelate de Asociaţia Planeta Verde.
Mihaela Papazu, director executiv al asociaţiei:
„Let’s Clean Up Europe este la prima ediţie nu doar în România ci în toate ţările din Europa şi ţările înscrise în cadrul acestei campanii. În România, Ziua Europeană a Curăţeniei va fi marcată de către echipele de voluntari ce
s-au înscris în cadrul acestei campanii europene. Astfel mai multe echipe de voluntari din toată ţara şi-au ales anumite zone pe care doresc să le ecologizeze. Nu există o hartă sau locuri prestabilite în care pot să meargă, fiecare şi-a ales locaţia dorită: un parc, o zonă dintr-o pădure sau chiar zona de picnic care lor le place din punctul de vedere al peisajului, dar nu şi din punct de vedere al curăţeniei … Bineînţeles că vom avea şi noi o echipă care va merge într-o anumită zonă şi va face ecologizarea zonei respective.”
Dar oare ce impact pot avea astfel de acţiuni concentrate într-o singură zi din cele 365 ale anului?
Mihaela Papazu:
„Pe termen scurt impactul probabil nu va fi foarte mare, dar sperăm ca pe termen lung acest impact să crească, astfel să crească şi numărul de voluntari implicaţi în campanii de protejare a mediului înconjurător, campanii de ecologizare.”
Comisia Europeană pune un mare accent pe sensibilizarea opiniei publice, schimbarea atitudinii legate de producerea şi administrarea deşeurilor. Prevenirea generării respectiv gestionarea acestora este una din priorităţile Comisiei pentru acest an, urmând ca în vară să fie revizuite inclusiv obiectivele referitoare la reciclare şi la gropile de gunoi.