Sute de hectare de teren agricol, păduri şi păşuni au fost inundate în judeţul Constanţa
Publicat de Alina Dragomir, 27 mai 2014, 10:00 / actualizat: 30 mai 2014, 16:19
Sute de hectare de teren agricol, păduri şi păşuni au fost inundate. Printre cele mai afectate localităţi, sunt Hârşova, Dunăreni, Ostrov sau Topalu. Autorităţile şi echipele de intervenţie monitorizează nivelul fluviului şi supraveghează lucrările hidrothenice cu rol de apărare din judeţ. La Brăila, apele Dunării au crescut, iar vârful de viitură este aşteptat miercuri, urmând să înceapă să scadă de joi.
Până în acest moment, probleme s-au semnalat la digurile din Insula Marea a Brăilei, unde sunt infiltraţii şi grifoane, dar şi pe terasa Brăilei, de la Galaţi spre Chişcani. Situaţia este monotorizată în permananţă şi se intervine cu materiale de geotextil şi saci cu balast. Potrivit specialiştilor, digurile vor rezista la presiunea apei, pe o perioadă lungă de timp. În judeţul Teleorman, apele fluviului au început să scadă dar încă depăşesc cota de inundaţii, iar hidrologii spun că se menţine codul protocaliu, până la sfârşitul lunii. Până în prezent, nu au fost înregistrate probleme tehnice cu lucrările de apărare de la Dunăre. Pericolul de inundaţii pe Dunăre se menţine până la sfârşitul acestei luni.
O mare parte din judeţele de pe cursul fluviului sunt sub avertizare hidrologică de cod portocaliu. La Galaţi, debitului mare al Dunării i se poate adăuga un fenomen care apare uneori la confluenţa fluviului cu râul Siret, şi anume formarea unor contracurenţi în lungul malurilor Siretului care, la rândul lor, pot provoca inundaţii. În amonte de Galaţi, în Insula Mare a Brăilei, au apărut infiltraţii pe sub digurile de protecţie. Autorităţile supraveghează situaţia şi sunt pregătite să intervină